Преди 50 години Световният панаир кара Айзък Азимов да се

...
Преди 50 години Световният панаир кара Айзък Азимов да се
Коментари Харесай

Преди 50 години Айзък Азимов предсказа как ще изглежда 2014 г.

Преди 50 години Световният панаир кара Айзък Азимов да се замисли за бъдещето и по-специално – за това по какъв начин би изглеждала 2014 година, написа io9.

Именно заради тази причина той написва есе, оповестено в „ Ню Йорк Таймс “. В него Азимов има положителни попадения, изключително когато приказва за взаимоотношенията ни с роботите – „ нито ще се срещат постоянно, нито ще бъдат изключително положителни през 2014 година Но ще съществуват. “ Освен това писателят предсказва GPS-а и необятната приложимост на полуфабрикатите, само че в същото време има вяра, че хората ще построят и под земята град с големи ферми на повърхността.

Ето фрагмент от самото есе: 

„ На панаира има една подземна къща, която е показателна за бъдещето. Ако прозорците й не са поляризирани, те могат да трансформират „ пейзажа “, играейки си със светлината. Ще има крайградски къщи, които ще са подземен. Температурата в тях ще се управлява елементарно. Те ще са самостоятелни от прищевките на времето. Въздухът ще се пречиства, светлината ще се управлява. Ще се срещат много постоянно. 
На Световния панаир в Ню Йорк през 2014 година Futurama на General Motors може и да показа на посетителите пейзажи, изпълнени с подземни градове. На повърхността ще се простират големи тревни площи – пасища и паркове. Малка част от тези места ще бъдат заети от хората.

Джаджите ще не престават да облекчават хората от ежедневните им досадни задания. Устройствата в кухнята ще бъдат направени по този начин, че да приготвят „ авто ястия “, ще нагорещяват водата и ще я преобразуват в кафе, ще препичат хляба, ще пържат, ще подготвят яйцата, ще запичат бекона и така нататък Закуската ще се „ поръчва “ още предната нощ и ще е подготвена в избрания от нас час на сутринта.  Цели обеди и вечери, в които храната ще е полуприготвена, ще се съхраняват във фризера, до момента в който не решим да ги обработим. Предполагам обаче, че даже през 2014 година ще е целесъобразно да имаме малко кътче в кухнята, в което ще можем ръчно да подготвяме някои ястия, изключително когато чакаме посетители.

Роботите нито ще се срещат постоянно, нито ще бъдат изключително положителни през 2014 година Но ще съществуват. Настоящото ревю на IBM на панаира не включва роботи, само че е отдадено на компютрите, които се показват в цялата им невероятна комплексност. Те изпъкват изключително с обстоятелството, че могат да превеждат от съветски на британски. Ако машините са толкоз умни през днешния ден, какво ли ни чака след 50 години? Именно сходни компютри, само че надалеч по-миниатюризирани, ще съставляват „ мозъците “ на роботите. Нещо повече – на панаира през 2014 година едно от главните неща, които IBM ще показа, може и да е робот-прислужница – огромен, неумел и муден, само че кадърен да взима, подрежда, чисти и манипулира обособени уреди в дома. Вероятно за присъстващите ще е занимателно да разхвърлят отпадъци по пода на ревюто, единствено с цел да видят по какъв начин роботът постепенно, само че несъмнено ги взима, дефинира ги като отпадъчни и ги заделя настрани. Вероятно ще се появят и роботи-градинари. "

Останалата част от есето можете да прочетете тук.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР