Преди 50 години самолет Lockheed L-188 Electra се разбива в

...
Преди 50 години самолет Lockheed L-188 Electra се разбива в
Коментари Харесай

Мама каза, че това е краят: невероятното оцеляване на едно момиче, паднало от катастрофирал самолет в джунглата

Преди 50 години аероплан Lockheed L-188 Electra се разрушава в перуанската джунгла, попаднал в мощна гръмотевична стихия. В резултат на самолетната злополука умират 91 души, само че този случай придобива особена популярност по отношение на историята на единствения оживял - 17-годишната Джулиан Кьопке, която в продължение на единадесет дни си проправя път ранена през джунглата в търсене на хора. Припомняме детайлностите на тази история.

На 24 декември 1971 година, в навечерието на Коледа, се разрушава турбовитлов аероплан Lockheed L-188A Electra, летящ от перуанската столица Лима за Пукалпа, ситуиран в източно Перу и обособен от главната част на страната от труднопроходима джунгла. Самолетът излетява в стихия, до момента в който други самолетни компании избират да останат на земята, и този случай влиза в историята като най-голямата самолетна злополука, породена от удар от гръмотевица. Особен драматизъм на произшествието придава събитието, че след рухването в джунглата на борда на самолета към момента има 14 оживели пасажери, които умират трудно, без да дочакат помощ.
Пътник без билет оцеля след двучасов полет в отсека на колесника
Мъж е бил открит в отсека на шасито на аероплан на интернационалното летище на Маями на 27 ноември сутринта. Както отбелязва Interesting En...
Прочети повече
Тази злополука лишава живота на 85 пасажери и 6 членове на екипажа, само че едно 17-годишно момиче съумява освен да оцелее след рухване от 3 километра, само че и да се добере през джунглата до хора макар дълбоките рани, счупена ключица и повредено око.

Историята на Джулиан Маргарет Кьопке провокира голям отзив в целия свят - освен като случай на извънреден шанс, само че и като демонстрация на също толкоз изключителна воля за живот и многодневна битка за оцеляване на толкоз младеж. Въз основа на тази действителна история са снимани няколко игрални кино лентата.

Джулиана Кьопке е родена през 1954 година в Лима, в фамилията на световноизвестния немски зоолог Ханс-Вилхелм Кьопке и също толкоз уважавания орнитолог Мария Кьопке. В началото на 50-те години на предишния век родителите на Джулиан се реалокират от Германия в Южна Америка и стартират да учат дивата природа. Джулиана посещава перуанска гимназия, до момента в който майка ѝ и татко ѝ се потапят в проучвания в сърцето на Амазонка. Самата Джулиан също нееднократно е с тях в джунглата и е осведомена с техниките за оцеляване в дивата природа, които по-късно избавят живота ѝ.

Джулиана и майка ѝ се качват на злощастния аероплан единствено часове след завършването на гимназията от момичето. Те имат намерение да отпразнуват това събитие и Коледа с бащата, който остава на биологичната станция, по тази причина рискуват да прелетят над джунглата в гръмотевична стихия, макар че са наясно с изключително положителната известност на определената самолетна компания.

Веднага откакто самолетът набира височина, попада в турбуленция, само че екипажът взема решение да продължи полета. В региона на Андите ги посреща гръмотевична стихия, пасажерите, гледащи през илюминаторите, имат опция да видят околните светкавици, самолетът се тресе от една на друга страна от мощни пориви напразно и в 12.36 часа на височина към 6400 метра е ударен от изключително мощна гръмотевица. Малко по-късно Джулиана вижда пламъци в най-левия мотор.
Генерал се избави с 12 часа плуване след злополука с хеликоптер (ВИДЕО)
Генералният секретар на жандармерията на Мадагаскар е плувал в продължение на 12 часа, с цел да се избави, откакто хеликоптерът му се раз...
Прочети повече
" След към 10 минути видях блестящо възпламеняване в левия външен мотор - споделя по-късно Джулиана. - Майка ми доста умерено сподели: " Това е краят, всичко свърши. " И това бяха последните думи, които чух от нея. "

След това лявото крило на самолета се откъсва от фюзелажа.  Самолетът стартира неконтролирано да пада към земята, на височина от към 3000 метра се разпада дефинитивно, пасажерите на борда изпадат, в това число и Джулиан, която към момента е закопчана за седалката си. От налягането и претоварването тя губи схващане и идва на себе си на земята ден след нещастието.

Мястото на злополуката е на 20 минути полет от Пукалпе, само че почналата избавителна интервенция е възпрепятствана от обстоятелството, че дъждът потушава пожара, а короните на дърветата скриват отломките, по тази причина от въздуха не се вижда нищо.

След като Джулиан се свестява, тя се оказва затрупана от триместната седалка, на която е седяла в самолета. Едната ѝ ключица е счупена, има пострадване на дясното око, разтърсване на мозъка, скъсана коленна връзка, засегната ръка и има голям брой дълбоки рани по цялото тяло.

Известно време тя не може да направи нищо, от време на време губи схващане и вижда неприятно - дясното ѝ око е отекло, а също така очилата ѝ ги няма. Като не открива майка си и други оживели наоколо, момичето взема решение да не чака спасителите, а да се избавя единствено. В продължение на три дни обикаля покрайнината, на четвъртия ден намира огромни парчета от самолета и мъртви тела.
Джип с мигранти се вряза в къща в Унгария и умъртви 7 души
Най-малко 7 души починаха, а други 4 бяха ранени при злополука нощес в южния маджарски град Морахалом, който се намира покрай сръбска...
Прочети повече
Тя чува и шума от самолетите на спасителите, които търсят мястото на злополуката, само че не съумява да притегли вниманието им. За храна намира единствено дребна торбичка с бонбони и мощно нечиста баница, която не взема и по-късно съжалява.

Скоро открива поток и потегля надолу по течението, защото по този начин е доста по-лесно да върви, в сравнение с да се провира през джунглата, а и има опция да излезе на някоя река. В същото време обаче я заплашват срещи с диви животни, а във водата има змии. През нощта няма опция да спи обикновено заради насекомите и раните, също така на дясното ѝ рамо се образува цирей, в който се развиват ларви. Най-накрая, на десетия ден, Джулиан открива лодка на брега на поток и дребен заслон от листа и клони. В непосредственост до хижата тя намира и малко бензин, с който обработва раните си, след което заспива на глинения под и се разсънва едвам след идването на притежателите на лодката от село Пуерто Инка. Оказват ѝ първа помощ, а на идващия ден я откарват в болница. След това Джулиан е откарана с дребен аероплан до Пукалпа, където най-сетне среща татко си.

Два дни по-късно най-сетне е намерено и мястото на злополуката, само че по това време всички оживели пътницивече не са сред живите. Както се оказва по-късно, майката на момичето е измежду оживелите, само че пострадванията не ѝ дават късмет за избавление. Тялото ѝ е намерено на 12 януари 1972 година

По-късно Джулиан мощно се самообвинява, че не е съумяла да откри майка си и да ѝ помогне, само че тя мъчно би могла да я избави, защото дамата е била доста тежко ранена. Разследването на самолетната злополука разкрива и грозни детайлности за активността на самолетната компания LANSA (Líneas Aéreas Nacionales Sociedad Anónima). Тя така и така имала неприятна известност, като Lockheed L188A Electra бил последният ѝ аероплан, който към момента летял. Механиците не са имали подобаваща подготовка, нормално са работили единствено с коли и мотоциклети, което изяснява неприятното обслужване на самолета.

Документите на водачите били изтекли, само че това или не е било тествано, или просто е било пренебрегнато. Самият авиолайнер, съгласно проверяващите, бил " напълно съединен от аварийни елементи за други самолети ". Освен това е бил претрупан - на борда му е имало към 10 души над лимита. През 1972 година авиокомпанияя LANSA преустановява всички полети и малко по-късно е лишена от лиценз и дефинитивно закрита.
Двама оцеляват по знамение след 5 дни без вода в австралийската пустота
Австралийската полиция заяви през днешния ден, че двама души са оживели дни наред без вода в горещата и прашна австралийска пустота. С това приключ...
Прочети повече
След гибелта на майка си, през 1972 година, Джулиан се връща в Германия. След като приключва учебно заведение, тя стартира да учи биология в университетите в Кил и Мюнхен, а полевите проучвания за дипломната ѝ работа (за дневните пеперуди) и за докторската ѝ дисертация (за прилепите) са осъществени в Пангуан, в биологичната станция на татко ѝ. През 2000 година, след гибелта му, Джулиан става шеф на биологичната станция и основен уредник на проучвателен експедиции в този район. Тя написва няколко книги за своите неволни завършения и взел участие в няколко документални кино лентата.

 

Още от ЛЮБОПИТНО:
Рейтинг: от. Гласували общо: консуматори
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР