Преди 28 години на днешния ден е организиран първият свободен

...
Преди 28 години на днешния ден е организиран първият свободен
Коментари Харесай

Отбелязваме 28 години от първия свободен митинг на...

Преди 28 години на днешния ден е проведен първият свободен протест на опозицията. На площада пред храма “Св. Александър Невски” се събраха над 150 000 души - най-многобройният протест в историята на българската народна власт, с изключение на митингът на Съюз на демократичните сили на Орлов мост през 1991 година.

Митингът гласоподава избор на доверие на Петър Младенов - новия общоприет секретар на Българска социалистическа партия, за период от една година. Единственият оратор, който се изрече, че дава стеснен избор на доверие на Петър Младенов, е Румен Воденичаров. Тогава той е ръководител на Независимото сдружение за правата на индивида, прочут по-късно като националист и застанал срещу Съюз на демократичните сили. Когато Воденичаров се обръща към Петър Младенов с “господин”, тълпата се развълнува, стартират откъслечни подсвирквания и възгласи на неодобрение, защото до тогава всички приказват на " другарю ".

Подобни безредици от трибуната провокира и Петър Гогов, прекарал дълго време зад решетките като политически пандизчия. Той загатва нещо за комунистите и “кожите по стените”, с което провокира възгласи на неодобрение в тълпата и подканяне от страна на уредниците да свършва по-бързо.

Блага Димитрова декларира от трибуната, че Тодор Живков е трансформирал България “от страна на розите в страна на склерозите”, и печели възторжени аплодисменти.
Хората се радват, че е свален един ненавиждан деспот като Живков, само че още не се афишират срещу новата политика на Българска комунистическа партия. На митинга обаче се чуват възгласи за нови избори “веднага”, само че един от ораторите дава отговор, че би трябвало организация и време за това.

„ Днес е седмият ден, откак бе осъществена историческа интервенция - изрязано бе едно злокачествено образувание от снагата на нашето общество. СЪБРАЛИ съдебномедицинска експертиза съдебна експертиза ДА БЛАГОДАРИМ НА ХИРУРЗИТЕ, че всичко мина успешно, без трагични последствия....”, споделя писателят Георги Мишев в паметния ден.

Три дни преди този момент така наречен реформатори в Българска комунистическа партия, които смъкват Живков, провеждат различен протест пред Народното събрание, който също събира голяма маса народ.
тагове протест съпротива петър младенов  Отбелязваме 28 години от първия свободен протест на опозицията
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР