Преди 24 февруари профилът ѝ в Инстаграм е като на

...
Преди 24 февруари профилът ѝ в Инстаграм е като на
Коментари Харесай

Телевизионната звезда Катя Осадча, която помага на хората да намерят изчезналите си близки

Преди 24 февруари профилът ѝ в Инстаграм е като на всяка звезда. Има ги професионалните фотографии, в които тя е модел на облекла, козметика и аксесоари, фотоси по бански на небесносин бряг, усмихнати пози със слънчеви очила на фона на хубав европейски град. Така известната телевизионна водеща и модел Катя Осадча демонстрира съвършения си живот на своите близо 2 милиона почитатели.

До началото на съветската инвазия в родната й страна Украйна на 24 февруари. Тогава методът, по който тя употребява обществените мрежи, ненадейно се трансформира.

„ Отчаяно желаех да оказа помощ, когато стартира войната, само че аз не мога да изстрелвам или да бъда боец. Аз имам две дребни деца вкъщи “, споделя тя в изявление за Би Би Си.

Осадча вижда, че от ден на ден и повече украинци стартират да търсят околните си в интернет. Историите са стотици. Ето единствено един образец. Баща излиза, с цел да отиде до магазина, когато в града му стартира въздушна офанзива. Той бързо се скрива в бомбоубежище, а фамилията му съумява да се качи на рейс, с който се изтегля в различен, по-безопасен град. Няколко часа по-късно обаче батерията на телефона на мъжа пада и той губи връзка с роднините си.

Осадча основава където всички такива истории се споделят. И хората стартират да се намират. Така новопристигнал в бомбоубежището при мъжа вижда, че околните му го търсят, и го свързва с тях. Хората стартират да вършат описи с имената на другите, с които са се подслонили, и ги споделят с Осадча. Тя ги препраща в канала. Така, даже да не съумеят да се чуят, търсещите научават, че околните им са живи и в сигурност.

Инициативата в действителност изисква доста работа. Проверява се дали всяко известие е откровено, повторенията се филтрират, имената се търсят, а фотосите се сверяват. Това се трансформира в самобитно полицейско следствие. Осадча моли приятелите си за помощ и още 15 дами се включват като доброволци. Те са на линия 24 часа дневно, всеки ден.

„ Това е нашата дребна първа линия. Нашият екип за търсене на родственици. Безкрайно признателна съм на всяка една от вас. Има хиляди истории, всички са трогателни, всички с вяра да се съберат още веднъж. Ще създадем всичко допустимо това да се случи “, написа тя призовавайки повече хора да се включат в канала.

Катерина Осадча е родена на 12 септември 1983 година в Киев. Едва на 13 години отпътува за Западна Европа, където работи като професионален модел в едни от най-елитните компании. На 18-годишна възраст обаче се връща в Украйна, където наваксва с учебното заведение и по-късно приключва Киевския университет. През 2005 година стартира кариерата ѝ като телевизионна водеща. Тя става лице на известни излъчвания като „ Гласът на Украйна “ и „ Модел XL ”. Популярността ѝ пораства, като през 2022 година към този момент е разпознаваемо лице в цялата страна.

Точно това ѝ оказва помощ да доближава до толкоз доста хора в обществените мрежи. По думите ѝ с тя и нейният екип към този момент са помогнали на над 300 души да намерят роднините си. Всеки път това предвизвиква вълна от благополучие и благодарности посред безспирния поток от обезверени молби за помощ в канала в Телеграм.

„ Получаваш фотоси на щастливи хора на почивка и техните фамилии и другари пишат, с цел да кажат, че са изчезнали и са се обадили последно преди 5 дни от бомбоубежище “, споделя тя.

„ Много е мъчително да четеш въпроси за изгубени деца или за деца, които търсят родителите си. Трудно е да обясня какво усещаме ние “, споделя Осадча.

Групата доброволци се стремят да не губят вяра в нито един случай. „ Заключват “ някъде мислите, че може да се е случило най-лошото и не престават търсенето. И с помощта на тази увереност съумяват да оказват помощ.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР