Преди 200 години е отнемало 12 дни, за да се

...
Преди 200 години е отнемало 12 дни, за да се
Коментари Харесай

Науката обяснява: Как работи SMS-ът?

Преди 200 години е отнемало 12 дни, с цел да се достави известие от Ню Йорк до Лондон. Преди 150 години е изпратена първата депеша – от британската кралица Виктория до президента на Съединени американски щати Джеймс Бюканън. Тя дошла за 17 часа. Преди 85 години телефоните стават част от множеството домове, а преди 30 години е изобретен първият мобилен телефон, споделя видео на ASAP Science .

Той тежал колкото ютия, зареждал се 10 часа за 35-минутен диалог и коствал близо 4 хиляди $. Преди 20 години е изпратено първото текстово известие - „ Весела Коледа! “ - през днешния ден повече хора имат мобилни телефони, в сравнение с тоалетни. Повече от 23 милиарда текстови известия се разменят всеки ден.

Но по какъв начин въобще работят текстовите известия?

Когато настроите радиото на една станция, улавяте информацията, която се изпраща посредством електромагнитни талази с избрана периодичност – в тази ситуация, радио талази. Те са част от същия електромагнитен набор, от който е част и забележимата светлина, просто с друга дължина. В случая на радиовълните – от 100 микрона до 100 километра, които са с доста по-ниска сила от тези във забележимия набор и не се улавят от рецепторите в очите ни – затова са невидими за нас.

Подобно на радио, мобилният телефон получава сигнали с избрана периодичност, само че може да излъчва и лични радио талази към мрежата в същия миг. Мобилната мрежа е система от кули, антени и предаватели.

Всяка клетка покрива избрана повърхност и всички кафези дружно обезпечават радио покритие на доста по-широк географски район. Това дава опция да бъдат обслужвани по едно и също време голям брой, без значение от това дали са стационарни или се движат от една клетка в друга и да се реализира радиовръзка сред тях.

Батерията ви пада по-бързо от нормално? В затворено помещение телефонът приема и предава по-трудно поради строителните материали, в селските региони поради по-големите дистанции сред клетките, а когато се движите с висока скорост, да вземем за пример в кола, поради честата промяна на клетките.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР