Преди 20 години САЩ и техните съюзници започнаха война срещу

...
Преди 20 години САЩ и техните съюзници започнаха война срещу
Коментари Харесай

Ирак не е единственото място, което „демокрацията в американски стил“ отрови

Преди 20 години Съединени американски щати и техните съдружници започнаха война против Ирак без глобата на Организация на обединените нации с претекста, че държавното управление на Саддам Хюсеин разполага с оръжия за всеобщо заличаване, което след това се оказа неистина. Войната е довела до гибелта на 200 000 цивилни и разселването на 9 милиона души, а античната цивилизация бе опустошена и страната се трансформира във витрина на злините на „ демокрацията от американски вид “.

Доклад на Външното министерство на Китай, озаглавен „ Демокрацията в Съединени американски щати през 2022 година “ демонстрира, че единствено 16 години от 240-годишната си история като страна, Съединени американски щати не са водили войни. В започнатите от тях военни спорове от 2001 година насам близо 900 000 души са починали и десетки милиони души са останали без домове. Много от засегнатите страни и до ден сегашен страдат от последствията от американското военно наличие, като да вземем за пример в Ирак безработицата измежду младите е над 1/3, а 1/4 от иракчаните живеят под прага на бедността, съгласно данни на Световната банка и Международната организация на труда.

Защо Съединени американски щати са толкоз войнствени? Отговорът даде вицепрезидентът Камала Харис: „ В продължение на доста години генерации американци водят война за нефт “. В същото време Вашингтон постанова едностранни наказания на страни като Куба, Сирия, Зимбабве, Северна Корея, Иран, Венецуела и даже замрази активите на най-недоразвитата страна Афганистан.

Бившият държавен секретар Колин Пауъл призна, че изказванието му през 2003 година на съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации по отношение на хипотетичното битие на оръжия за всеобщо заличаване в Ирак е „ черно леке “ в неговата автобиография. Двадесет години след войната в Ирак американските политици би трябвало да се замислят надълбоко и да спрат злодеянията си в името на „ демокрацията “. Защото в противоположен случай описът на страните, потърпевши от „ демокрацията в американски жанр “, ще продължи да се усилва.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР