Преди 2 дни битката с коронавируса загуби един от най-уважаваните

...
Преди 2 дни битката с коронавируса загуби един от най-уважаваните
Коментари Харесай

Още заразени с К-19 лекари от болницата на починалия проф. Хубчев разказват за трагедията

Преди 2 дни борбата с ковид загуби един от най-уважаваните ни лекари - професор лекар Георги Хубчев от университетската болница в Бургас, определен за доктор на годината през 2019 година.

Неговите сътрудници не могат да одобряват загубата му. Те го разказват като необикновен експерт и прелестен човек.

„ Беше виртуоз в операционната. Невероятен доктор, шеф,баща и другар. Като експерт беше поливалентен. Нямаше различен подобен нито акушер, нито гинеколог”, показа доктор Делян Йорданов. Той е и индивидът, с който доктор Хубчев се свързва първо, когато усеща първите признаци.

„ Помоли ме да взема дежурството му. Не звучеше добре. По-късно, когато говорихме още веднъж, гласът му звучеше доста зле. Взех акушерка и отидохме при него с лекарства. Докарахме го дотук”, показа той.

В деня, в който доктор Хубчев е диагностициран, сътрудника му – доктор Сашо Георгьовски също схваща, че е инфектиран. При него нещата протичат по-добре – без съществени недоволства и тежки положения. Той се лекува у дома.

„ Професорът имаше неприятният шанс да е в тази група заболели, при които заболяването протича имагинерно. Изходът, за жалост, беше този, който за всички е ужасяваща покруса. От момента, в който бе докаран в болница, заболяването при него протичаше като затегнат грип. ”, описа и анестезиологът лекар Николай Игнатов.

Той е бил до доктор Хубчев в Реанимацията, а в този момент и самият той е инфектиран и е под карантина.

Лекарите насочват цялото си внимание и старания към лекуването на доктор Хубчев. Те са използвали всички вероятни медикаменти. Акушерът даже е дал първа негативна проба.

„ С това заболяване ние получаваме единствено рекомендации. Те са подплатени с 3-4 изявления и изследвания, които не са 100% одобрени. Те са с прочут триумф, с хипотетична успеваемост. Последният шлагер е „ Ремдисивирът”, за жалост процентът на успеваемост напълно не е огромен.

Кръвната плазма, колкото може да бъде потребна, има известия, че не е. Тя може да освободи положение на цитокинова стихия. Това е непознат биопродукт, който директно подтиква имунната система”, изясни доктор Игнатов.

Според него България се оправя чудесно с вируса. Той е на мнение, че сега е реализиран златен баланс. Относно ограниченията, доктор Игнатов съобщи, че вероятно стягане няма да усъвършенства обстановката. Той поучава да се съблюдават ограниченията на щаба и грамотната здравна общественост.

„ Всички би трябвало да преминем през това. За страдание 85-90% ще го преминат и няма да схванат, че се е случило”, предвижда доктор Игнатов и акцентира, че това не е елементарен грип.

„ Д-р Хубчев беше доста здрав човек и с съвсем несъществени съпътстващи болести. Това е феномен, който на този стадий няма пояснение. Не може да се търси здравна логичност.

Може би тези разнопосочни прояви на вируса, а оттова и разнопосочните мнение на експертите, карат хората да гледат с съмнение на това, което се оповестява. 40% от хората са асимптомни, едвам 5% стигат до най-тежките затруднения.

Това дава мотив на хората да мислят, че нещата са ок, само че този грип е сериозен”, изясни анастезиологът доктор Христо Якимов.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР