Преди 15 години - на 13 декември 2003 година бе

...
Преди 15 години - на 13 декември 2003 година бе
Коментари Харесай

Преди 15 години арестуваха укриващия се Саддам Хюсеин


Преди 15 години - на 13 декември 2003 година бе задържан човек, за който се подозираше, че е диктаторът на Ирак Саддам Хюсеин. Ден по-късно, на 14 декември неговата идентичност бе доказана.

Саддам бе открит в укритие в изоставена плантация покрай река Тигър. Акцията бе извършена от американски специфични елементи. За разлика от акцията против Осама бин Ладен, при залавянето на някогашният иракски президент до това не се стига.

Саддам е толкоз отпаднал от няколкомесечното си криене подземен,че не оказва никаква опозиция. Той даже не е имал револвер в себе си. До него американците стигат откакто на 12 декември завладяват къща в Багдат, където е бил ситуиран незаконен щаб на правилните на диктатора военни.

Сред задържаните е и Мохамед Ибрахим Омар ал-Муслит, родственик и непосредствен асистент на Саддам. Именно той разкрива и къде се крие някогашният президент. Спецчастите незабавно се насочват към изоставената плантация, която е била благосъстоятелност на готвача на диктатора. След подробен обзор, откриват тайника, където се крие Саддам.

Двама от спецчастите слизат надолу към дъното. На дълбочина два метра откриват малко уголемение, където може да се побере единствено един човек и то лежащ. Точно там е бил и някогашният президент. Видът му обаче е подобен, че в началото не е могло сигурно да се каже,че са хванали,когото търсят. Навън излиза дъртак, с дълга брада, съвсем ослепял от тъмнината в скривалището.

Интересното е,че боецът, който намира Саддам и го извежда от скривалището се споделя Самир, той е от иракски генезис и на 34 години. Веднага след изваждането на диктатора на открито, скривалището му е претърсено. Заровени са открити два автомата Калашников и револвер. Също по този начин и 750 000 $, които по този начин и остават неизползвани от иракския водач.

След това Саддам е отведен в американска секретна база пи стартира идентификацията му. Лично шефът на Пентагона Ръмсфелд рапортува за залавянето на иракския деспот на президента Джордж Буш. Официално новината е доказана на 14 декември 2003 година в 5 часа сутринта от Кондолиза Райс. Историята приключва със правосъден развой и смъртна присъда за диктатора.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР