Преди 145 години на този ден генерал Гурко е посрещнат

...
Преди 145 години на този ден генерал Гурко е посрещнат
Коментари Харесай

На 4 януари честваме 145 години от освобождението на София

Преди 145 години на този ден военачалник Гурко е посрещнат триумфално с цветя и сълзи. Той завладява София, нанася последно проваляне на Сюлейман паша при Пловдив и завладява Одрин, с което на практика е комплициран завършек на войната. А бъдещата столица на Княжество България е освободена.

Емблематичните думи на ген. Йосиф Гурко се помнят и през днешния ден:

„ Вероятно нямаше да преминем Балкана, в случай че не бяха тези безмълвни и мощни българи, донесли ни самун и топла храна. Накараха ни да махнем конете, с цел да запрегнат своите волове към оръдията и по този начин потеглиха първи да прокарват партина през преспите и чудовищния мраз. ”

Битката при столицата е заключително деяние на Западния отряд на Гурко. Водените от него бойци сполучливо минават Стара планина и разгромяват разположената в Софийското поле войска на Осман Нури паша.

20 000-та войска на Гурко се изправя против 15 000 бойци, командвани от Осман Нури паша.

Следват боеве при Горни Богров и Враждебна, при които турските бойци са разгромени.

Силите на Западния отряд на Гурко минават в общо нахлуване на 3 януари. Изправен пред действителната опасност от обграждане, Осман Нури паша стартира бързо евакуиране в направлението Перник – Радомир. По шосето са изоставени 6 000 ранени и заболели бойци. С намесата на задграничните консули – Вито Позитано и Леандър Леге, е осуетен опит за подпалване на града.

На 4 януари 1878 година в София влизат първите съветски елементи: Кавказката казашка бригада и Гродненския Хусарски полк. Завзети са огромни военни хранилища с муниции и снабдяване. В катедралния храм „ Св. Неделя ” е отслужен признателен молебен в наличието на генерал-лейтенант Йосиф Гурко и генерал-майор Отон Раух.

След борбата при София Орханийската османска войска престава да съществува като проведена военна мощ. На Османската империя са нанесени непоправими човешки и материални загуби. Открито е за нахлуване направлението София – Пловдив – Одрин. Пловдив е освободен на 16 януари, а Одрин е високомерен на 20.

Само една година след Освобождението, в далечния януари на 1879 година, по предложение на поданици на София тогавашната градска администрация приема решение всяка година 4 януари по нов жанр да се отбелязва тържествено. Този ден по остарял жанр тогава е 23 декември – навечерието на Бъдни вечер за християните. И се сбъднала тази Бъдни вечер и пребъдва и до момента, тъй като идеята е била за свобода; независимост на братята по православна религия.

Годишнината постоянно се отбелязва тържествено от Столичната община, цивилен сдружения, представители на българското духовенство, съветски институции и жители.

По този мотив в 10.00 часа в митрополитския катедрален храм „ Св. Неделя “ вицепрезидентът Илияна Йотова ще участва на молебен във връзка освобождението на София от османско иго. По-късно вицепрезидентът ще сервира цветя на Паметника на българския опълченец.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР