Преди 125 хил. години – по време на последния най-топъл

...
Преди 125 хил. години – по време на последния най-топъл
Коментари Харесай

Океаните се затоплят, а нивата им се покачват по-бързо от предвижданото

Преди 125 хиляди години – по време на последния най-топъл интервал в историята на Земята - равнищата на океаните са се покачили с цели 10 метра (с ритъм до 3 метра на век). Това сочи проучване на Австралийския народен университет, оповестено в Nature Communications. То ни демонстрира какво би могло да се случи за в бъдеще, в случай че продължим да бездействаме. А точно – пагубен за милиони хора сюжети.

Според изследването главната причина за покачването на равнището през последния междуледников интервал (продължил към 10 хиляди години) е била топящият се лед от Антарктика. Тогава междинните температури били с 1 градус по-високи от сегашните, само че измененията в климата през последните 200 години са по-бързи поради индустриалните парникови излъчвания.

Ето за какво проучването на този междуледников интервал " демонстрира единствено долната граница на прогнозите за това, което може да се случи ", пишат създателите на проучването. Според отчет на Междуправителствената експертна група за климатичните промени от септември предходната година равнището на океаните ще се повиши с към 43 см до края на века, в случай че температурите се покачат с 2 градуса Целзий, и с 84 см при 3 градуса Целзий, както насочват сегашните трендове.

Земният цикъл се състои както от ледникови интервали (когато огромни елементи от планетата са покрити с ледена покрита), по този начин и от по-топли междуледникови, когато ледът се топи, а равнищата на океаните се повишават.

В момента Земята се намира в междуледников интервал, който е почнал преди към 10 000 години. Парниковите излъчвания през последните 200 години обаче провокираха климатични промени, които са по-бързи и по-екстремни от времето на последния междуледников интервал.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР