Преди 12 години в Москва в следствения изолатор умира руски

...
Преди 12 години в Москва в следствения изолатор умира руски
Коментари Харесай

Кой е Сергей Магнитски?

Преди 12 години в Москва в следствения изолатор умира съветски инспектор, разкрил огромна корупционна скица, в която са забъркани данъчните служби на Русия. Ето кой е Сергей Магнитски и по какъв начин историята му основава американски закон - световна тежест.

Сергей Леонидович Магнитски. Финансов инспектор и данъчен юрист. Роден в Одеса. Умира на 37 години в " Матроска тишина " - следственият изолатор на Първо Управление на Федералните сили в Москва. Магнитски не бил опозиционер, не бил и прочут. Смъртта донесла славата му.

През 2008 година Магнитски разкрива голяма машинация, обвързвана с кражбата на бизнеса на един от неговите клиенти - финансистът Уилям Браудър. От края на 90-те роденият в Съединените щати английски финансист Браудър е от най-големите задгранични вложители в Русия.

С времето, обаче, той изпада в недружелюбност и през 2005 година е депортиран. Магнитски стартира да изследва случая на клиента си и съумява да разплете огромната корупционна скица.

Твърди, че данъчната полиция е отклонила съвсем пет милиарда и половина $. През 2008 година Магнитски е задържан за укриване на налози. В следствения изолатор здравословното му положение се утежнява. Година след задържането умира.

Основната версия за гибелта е сърдечна непълнота. Според околните му, в пандиза, той е бил изтезаван.

" Делото против Магнитски е прекъснато поради неговата гибел. Съдът отхвърли да го оневини, както упорстваха неговите близки ", съобщи Михаил Резниченко, прокурор - 11 юли 2013 година.

След гибелта на Магнитски, Браудър показва случая в Съединените щати. През 2012 година президентът Барак Обама подписва закон, който не разрешава влизането в Съединените щати на " лица, виновни за задържането и гибелта на Магнитски " и замразява техните активи в страната.

Четири години по-късно правната рамка на закона е разширена и всеки, който е нарушил човешките права или е забъркан в тежки корупционни схеми, може да бъде глобен.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР