Преди 12 години таксиметровите шофьори в Хасково настръхнаха, след като

...
Преди 12 години таксиметровите шофьори в Хасково настръхнаха, след като
Коментари Харесай

Азиз убил таксиджия, за да тренира за килър

Преди 12 години таксиметровите водачи в Хасково настръхнаха, откакто техен сътрудник бе разстрелян. Полицията в целия район бе вдигната накрак и криминалистите стигнаха до причинителя - Назъм Азиз от кърджалийското село Светулка. Младият мъж неотдавна се завърнал в България, откакто излежал присъда в Германия за разпространение на подправени евро. Впоследствие Окръжният съд призна Назъм за отговорен и му наложи най-тежкото наказване в родното законодателство - пожизнен затвор без право на подмяна. От килията убиецът стартира непрекъснато да съди Главна дирекция „ Изпълнения на наказванията ” за неприятни условия в пандиза. В момента се намира в Пазарджишкия затвор след вътрешна присъда за нахлуване на надзирател в тъмницата на Стара Загора.

Таксиметров водач Димитър Янакиев качва за нощен курс от Хасково двама непознати млади мъже на 21 юни 2006 година Поръчката е да ги откара до прилежащата община Стамболово. На идващия ден трупът на 47-годишния Димитър бе открит с патрон в тила и два в гърдите, а ладата му бе подпалена в лозов масив край стамболовското село Кралево. Жертвата е татко на две деца и работи във компания " Скай такси ". Единият от синовете му бил зрелостник, другият е с година по-голям, а майка им е безработна. „ Голяма покруса, цялото семейство са доста положителни хора ”, описаха тогава съседи от блока на улица " Червена стена ".

Сигнал за горяща кола са подали патрулиращи служители на реда от сектора в Стамболово час и половина след среднощ. При огледа на към 500 метра от таксито във хлътналост е открито тялото на водача. Това значи, че той или е бил влачен от нападателите си, или се е отскубнал от тях и е опитал да избяга, гласят първите версии на криминалистите. Бутилката от газовата уредба на таксиметровия автомобил е възпламенена след изстрел.

Полицаи са иззели записите от две видеокамери. Едната се намира на стамболовското кметство, а другата е снимала минаващите по шосето коли на кръстовището в селото.

Късно вечерта поради проблеми в запалването на колата Димитър отказал поръчка, която била поета от негова колежка. Около 23 часа той се обадил по станцията, че потегля с клиенти отвън града. Малко след известието, че гори кола в стамболовско, сътрудници на 47-годишния мъж тръгнали да го дирят.

След изгрева на слънцето криминалисти направиха още един оглед на мястото, където откриха натрупа и автомобила. „ Викнаха наши съселяни да окосят тревата в региона ”, описаха локални.

Около 14 часа в хасковската патоанатомия дойдоха околните на Димитър, с цел да разпознаят тялото му. Плътно до тях вървяха служители на реда и дознатели.

„ Шокирани сме от станалото, въртим кормилото по цели нощи, с цел да изкараме някой лев, а ето какво се случва ”, ядосваха се водачи от разнообразни компании. „ Димитър беше непретенциозен и трудолюбив, има над 10-годишен стаж като таксиметров водач ”, описаха сътрудници на убития и недоумяваха кой има претекст да отнеме живота му.

Междувременно всички криминалисти работиха непрекъснато. След 2-3 дни служителите на реда арестуваха 24-годишния Назъм Назми Азиз и авера му Ерай Юсуф Хасан. Двамата бяха закопчани, откакто се пробваха да продадат GSM апарата на жертвата.

В багажа на Азиз проверяващите откриха неподготвено управление за професионални убийства. Разпечатките били на немски, където Назъм лежал в пандиза. По листовете личали и негови спомагателни бележки. В кошче за боклуци бяха открити и латексовите ръкавици, които килърът носил, с цел да не останат следи от нагар по дланите му.

У спътникът му Ерай пък криминалистите откриха марихуана, за което му бе наложено дейно наказване от Районния съд в Хасково. „ Наехме таксито, тъй като Азиз искаше да тренира за убиец ”, декларирал пред проверяващите Хасан. По-късно той бе главен очевидец по делото за убийството. В правосъдната зала стана ясно, че край Кралево Назъм спрял таксито, с цел да иде спътникът му по дребна потребност. Когато Ерай се отдалечил, Азиз умъртвил Димитър с револвера си „ Макаров ”. Двамата извлекли натрупа, килърът запалил колата и след това се разделили с ангажимента да се срещнат в Хасково.

Колеги на таксиметровия водач препълниха залата на Темида за четенето на присъдата на 12 април 2010 година Хасковският областен съд наложи пожизнен затвор без право на подмяна, като изтърпяването на наказването трябваше да стартира при първичен непоколебим режим. Освен това бе избрана и кръвнина от общо 130 000 лв., която Назъм би трябвало да заплати на околните на жертвата си. Впоследствие присъдата бе доказана от апелативните магистрати в Пловдив и Върховен касационен съд. През цялото време на процеса младият мъж отхвърляше виновността си и не изрази капка страдание за стореното.

След като попадна в пандиза, евентуално и с цел да си откри занятие, Азиз стартира да води каузи за неприятни условия в килията.

Преди време той завоюва дело против Главна дирекция " Изпълнение на наказванията ", откъдето би трябвало да му бъде изплатено обезщетение от 490 лв.. Решението за това бе взето от Административния съд в Пазарджик. Магистратите отхвърлят цялостния размер на желае - 1000 лв., на колкото пандизчията е оценил неудобствата, прекарани по време на 7-дневно наказване в карцера.

Той съумя да осъди Дирекцията на пандизите и за 200 лв. плюс лихви, тъй като от управлението на локалната тюрма забавили изпращането на писмата му до основния прокурор Сотир Цацаров и Европейския съд за правата на индивида.

В Стара Загора Назъм получи вътрешна присъда за нахлуване на надзирател и по тази причина и сега лежи при рецидивистите в Пазарджик. Това не му пречи сега да претендира пред Темида с нови искове за общо 50 000 лв. против Министерството на правораздаването и Главна дирекция „ Изпълнения на наказванията ”.

Той желае 10 000 лв. от ареста в Хасково и пандизите в Стара Загора, Пловдив и Пазарджик, където е обитавал за разнообразни интервали. От Главна дирекция " Изпълнение на наказванията " пък изиска още 40 000 лв. поради нечовешко и унизително отношение от администрациите на същите ведомства. В претенциите му е маркирано, че зад решетките не му били обезпечени културни и осведомителни мероприятия.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР