Преди 100 години във Видин се е сбъднала мечтата на

...
Преди 100 години във Видин се е сбъднала мечтата на
Коментари Харесай

Преди 100 години е изградена жп линията от Видин до Мездра

Преди 100 години във Видин се е сбъднала фантазията на хората да имат жп линия. Тогава е построена връзката с Мездра, а от там и със София. На сегашната железопътна гара има паметна плоча, която да припомня за събитието.

Железопътната линия от Мездра до Видин е една от първите в страната, а с цел да е в този си тип, заслуга имат локалните хора.

" Още през 1894 година се приема проекта за създаване на железопътната мрежа на България, като тогава е планувано линията до Видин да бъде второстепенна или по този начин наречената теснолинейка. В следствие с дейностите на Общинския съвет, на обществеността във Видин, на народните представители се приема да бъде първокласна линия ", споделя Светлана Кръстева, шеф на отдела към Държавен списък - Видин.

В отбрана на построяването на стоманения път се стига и до битка в Народното събрание, когато оферират линията да е от Мездра до Лом, а по-късно край Дунав до Видин.

" Преди да се вземе дефинитивно решение на Народното събрание, националният представител Георги Добринович вижда, че губи борбата линията да бъде директно за Видин и провокира пердах в Народното събрание. Съответно то се приключва това съвещание, а на сутринта се приключва и сесията националното заседание и с помощта на това не е взето решение линията да мине през Лом а по-късно за Видин ", споделя още Светлана Кръстева.

Строителството се бави поради войните, само че когато преди 100 години посрещат първия трен, за града е празник.

" Първият трен е влезнал във Видин по коловоз, паралелно на Дунава, около колодрума. Тогава към момента не е имало построена постройка на жп гара Видин. Ползвали са здания на пристанището. Първият трен е дошъл тъкмо тук, с огромна арка. Карал го е Цар Борис. Имал е и удостоверение за ватман ", споделя Любомир Низамов, някогашен шеф на жп гара - Видин.

Историята дава урок на хората.

" Във времена на войни и национална злополука народът ни е строял стоманени пътища. Почитаме живота, делата и напъните освен на проектантите, инженерите, строителите на стоманени пътища, а и на най-обикновените хора и техните ориси, свързани с построяването. Най-общо казано - хората мечтаели ", сподели Златин Крумов, общоприет шеф на Национална компания " Железопътна инфраструктура ".

Благодарение на железопътната линия, превозът във Видин се развивал.

" Ако в този момент интермодален терминал е съвременна дума, интермодалните транспорти са на мода, Видин е имал интермодален транспорт още през 1942 година, когато е издигната фериботната връзка сред Видин и Калафат ", споделя още Любомир Низамов, някогашен шеф на жп гара Видин.

Заради бавната скорост на влаковете, железопътният превоз към този момент не е желан. Предстои модернизирането на железопътната линия, оповестиха от Национална компания " Железопътна инфраструктура ".

Репортаж: Анжела Каменова, БНР-Радио Видин, Станислав Калинов

Последвайте ни във и
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР