Преди 10 години той решава да обиколи всички държави в

...
Преди 10 години той решава да обиколи всички държави в
Коментари Харесай

Около света без самолет. Торбьорн Педерсен и неговото 10-годишно пътешествие до всички държави

Преди 10 години той взема решение да обиколи всички страни в света. При едно изискване - да не пътува по въздух. Няколко закани с револвер, боледуване от малария и хиляди незабравими прекарвания по-късно Торбьорн Педерсен съумява. Посетилият 203 страни странник е Човек на деня на Свободна Европа.

Не е изненада, че Индиана Джоунс е обичаният воин от детството на Торбьорн Педерсен .

Само мощен авантюристичен дух като този на професора археолог може да направи допустимо околосветското странствуване, на което Педерсен се насочва преди цели 10 години .

44-годишният датчанин е обиколил 203 страни от 2013 година насам. В листата му влизат всички 195 страни, приети от Организацията на обединените народи (ООН), както и няколко спомагателни като Косово и Тайван.

Педерсен реализира това без нито един път да лети със аероплан и без да се прибира назад в Дания.

„ Виждах го толкоз ясно пред очите ми - Ибн Батута, Марко Поло... и Тор Педерсен! “, споделя пътешественикът. „ Можех да направя нещо значимо с живота си, нещо, което си коства да запомниш. “

Педерсен прекарва месеци наред в обмисляне - какъв да бъде маршрутът, по какъв начин да се разпредели бюджетът, какъв багаж е нужен. В последна сметка датчанинът взима малко облекла, комплект за първа помощ и компютър, а дневните му разноски не надвишават 20 $.

Пътуването му стартира от Европа, следват Северна, Централна и Южна Америка. А след това всички останали континенти.
Около света за 10 години
През идващите 10 години Педерсен пътува с кораби, лодки, влакове, рейсове и даже рикши, а нощем отсяда в общежития, хостели или домове на непознати локални хора, които намира в приложение за каучсърфинг.
 Педерсен и брачната половинка му Ли. През 2013 година, когато пътуването на датчанина стартира, с Ли са дружно от по-малко от година. Тя обаче го поддържа и посещава по време на пътешествието.
Приключенецът обикаля света в ролята си на дипломат на благосклонност на Датския червен кръст, популяризира неговата благотворителна активност и предизвиква хората да подаряват кръв.

Освен това Педерсен си слага за цел да споделя по нещо положително за всяка страна в профилите си в обществените мрежи. Така се ражда и блогът му.

Не всичко по пътя обаче е позитивно. Още при започване на пътуването бабата на Педерсен умира и той не съумява да се прибере за погребението ѝ. В Гана датчанинът се заразява с малария, а в африканската джунгла група мъже го заплашва с револвер.

Коронавирусната пандемия през 2020 година намира Педерсен в Хонг Конг , където той е заставен да остане през идващите две години.
 Педерсен в Хонг Конг през 2020 година Датчанинът остава там в продължение на две години поради пандемията.
В такива моменти пътешественикът губи мотивация да продължи, само че въпреки всичко го прави, тъй като не желае да бъде човек, който се отхвърля.

Пътуването му постоянно се удължава непредвидено. Месеци наред Педерсен чака за визи за места като Сирия , Иран и Ангола, само че въпреки всичко съумява да ги посети. Стига даже и до Северна Корея с проведена група и трен от Пекин.
Преживяване, за което не се продават билети
Пред Педерсен споделя по какъв начин е пътувал с камион в Конго дружно с още 50 души. Пътят е прашен и замърсен, само че това не скапва настроението на пасажерите. Един след различен те стартират да пеят спонтанна ария и да свирят на каквото имат на разположение.

„ Беше красиво, мощно, прочувствено “, споделя Педерсен. „ Един от тези моменти, в които осъзнаваш: за това не можеш да си купиш билет. “
 Педерсен и хората, събрали се да го посрещнат при прибирането му назад в Дания през юли 2023 година
За 10 години датчанинът е натрупал такива прекарвания като за цялостен живот. Сега той желае единствено да отиде на някое безшумно и умерено място, където да обмисли всичко случило се през последното десетилетие.

Най-важният урок обаче към този момент му е явен: „ Ние, хората по света, имаме доста повече общо, в сравнение с можем да си представим “, споделя той пред „ Гардиън “.

„ Само че доста бързаме да открием разликите. “
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР