Преди 10 дни в хърватските медии се заплете сюжет, достоен

...
Преди 10 дни в хърватските медии се заплете сюжет, достоен
Коментари Харесай

Без самоличност: Как мистериозна жена с амнезия се озова на ръба на скала в Хърватия?

Преди 10 дни в хърватските медии се заплете сюжет, заслужен за сюжет на касов холивудски трилър.

Всичко стартира когато хърватската полиция разгласява фотография на жена, която, по думите на органите на реда, приказва " съвършен британски ", само че не може да каже коя е и по какъв начин се е озовала на назъбена канара край хърватския остров Крък.

Тя има порезни рани и синини по лицето и тялото. Забелязана е от риболовец, до момента в който седи на скалата в залив, покрай село Солине, в северната част на острова.

Притеснен, че лодката му може да заседне на плитчина, в случай че се опита да я избави самичък, рибарят алармира на полицията, която изпраща избавителен екип с два автомобила.

Жената обаче не е имала документи или телефон, които биха разрешили да бъде разпозната. Откарана е в болница в Риека.

Подреждането на пъзела

Благодарение на множеството сигнали, подадени от жители след публикуването на фотосите от хърватската полиция, органите на реда съумяват да открият нейна раница, въпреки и нещата, открити в нея, да не са помогнали за разкриването на самоличността ѝ.

Повече от седмица по-късно обаче мистерията е разгадана. Въпреки че полицията публично не удостоверява това, заради разпоредбите за отбрана на персоналните данни, се допуска, че става въпрос за 57-годишната Даниела Адамчова, която е пристигнала в Хърватия с трен от Словакия. Първата ѝ дестинация е била Макарска, което съответствува със сигналите на някои чешки и словашки туристи, които са се свързали с полицията, с цел да оповестят, че са я срещали в региона.

Органите на реда обаче към момента проверяват събитията към нейния престой и напредване в Хърватия, както и по какъв начин е стигнала до остров Крък.

Все още не е ясно дали и по какъв начин 57-годишната жена ще се върне в родната Словакия.

Какво е предизвикало амнезията?

Цитирана от хърватското издание " 24 сата ", д -р Ика Рончевич-Гржета, началник на Клиниката по психиатрия в Риека, изяснява какво може да аргументи такава тежка амнезия.

" Амнезия постоянно поражда заради тежка контузия – физическа или психическа. Причината може да бъде и инсулт или кръвоизлив “, споделя тя.

Тежък психически потрес, подбуден от травматично прекарване, също може да докара до сходно положение.

Защо дамата приказва единствено британски?

Това, което изключително заинтригува хърватската общност, е фактът, че Даниела приказва единствено британски, което в допълнение затрудни идентифицирането ѝ.

Според специалисти повода се крие в това, че " в допълнение наученият език, за разлика от майчиния, е в онази част от мозъка, която се задейства първа " и заради това словачката приказва единствено британски.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР