Предговор към второто издание на брошуратапрез 1886 г. е от

...
Предговор към второто издание на брошуратапрез 1886 г. е от
Коментари Харесай

Текст на Раковски, който ще промени завинаги отношението ви към Русия

Предговор към второто издание на брошуратапрез 1886 година е от различен български поборник и публицист – Захари Стоянов. В него четем: „ Тъжни времена прекарва през днешния ден нашето родно място България. Като оставим настрани сестра Сърбия, Священний троен съюз, в който участвуват тримата императори и който има за цел да варди да не се пролива капка човешка кръв – всеки почтен човек, който може да мисли и да разсъждава що годе, ще се съгласи с нас, че най-големий ни противник през днешния ден е формалната Русия.

… Руското държавно управление желае две неща. Първо, да протака работата, да ни държи във военно състояние, което е ликвидиране за България, та нека в тия усилни времена се появи някое възмущение посред ни, и то, съветското държавно управление, като всяко покровителско, да каже: „ Ето че без мене не могат българите; дайте ми воля да отида с моите камбани, камшици и бесилки да наредя работите.”

И продължава: „ Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни национални деятели и патриоти: Г. Раковски, Л. Каравелов, В. Левски, Хр. Ботйов, А. Кънчев, П. Волов, Г. Бенковски и прочие, са били срещу публична Русия. Никога те не са апелирали към нея, тъй като са знаели, че нейний бич повече боли от турския… “

Русчук, 1-й март 1886 година

Захарий Стоянов

ПРЕСЕЛЕНИЕ В РУСИЯ, ИЛИ РУСКАТА УБИЙСТВЕНА ПОЛИТИКА ЗА БЪЛГАРИТЕ

от Георги С. Раковски:

Няма по-свято нещо на света от благото родно място всякому.

Человек да е първи път видял небесната светлина, припрян е на него място като от някоя си очарователна мощ, която го тегли непрекъснато тамо, щото може се сподели, че тая мощ става в него като един натурален нагон. Всеки, който се е за малко време отдалечавал от месторождението си, познава тая сладка пристрастеност, която с никакви речи не може се изрече благоприлично.

Человеците, доде са още живели в диво положение и са се преселили от един лимит на други, скитающи ся, не са усещали толкоз тая пристрастеност към месторождението си; само че откак са почнали да се заселват и да живеят непрекъснато на едно място, да си вършат къщи и мебелировка, да зидат храмове, да се молят Богу, да си сеят лозя, градини, ниви и проч., оттогава тая пристрастеност се е преобърнала веке в мощна обич и в техните сърца е станала една пристрастеност, щото всеки да избира да жертвува и живота си, от гдето да пропусти другиго да потъпче благото му месторождение и отечеството му.

Человек же, който ся скита от едно място на друго, оставя месторождението си пусто и не ще да знай нищо за общото си родно място, той е сходен на едно безсловесно животно, което живей на света единствено и единствено да се прехрани. Такива человеци са укорени от сичкия свет и посочват се с пренебрежение скитници! Руското държавно управление, кое до момента лъстеше нашите добродушни Българи със сякакви лукави и лъжовни обещания, през днешния ден към този момент открива булото си и очевидно демонстрира убийствената и злобната си политика към тях. То е наумило и труди се с всичките лукави и безчестни средства да разори и опустоши благото ни родно място България и да уникакви нашата националност, самото нам скъпоценно и свято наследие! Руското държавно управление с изменнически метод е съумяло да издействува ферман от Портата, в който му се допуща да преселва Българите в своите омразни пустини. От него подкупени безчувствени някои си Българе скитат се по бедна България и мамят простодушнаго народа да се пресели в Русия, като му вършат доста лъжовни и мечтани обещания!

Във Видинската бедна област тия народоубийци са съумели да придумат и излъгват голям брой челяди и във Видин се е отворила очевидна канцелария, де вървят тия окаяни Българе да се записват за преселение в Русия, като им дават и нещо си пари да ги заловят по-добре и като ги заплашват лъжовно посредством подкупниците си и от страна сякаш на турското държавно управление, че в случай че не се преселят в Русия, щат ги пресели след това принудително в Азия. Лъжа лукава! Само да излъгват простаго народа да се пресели.

Длъжност свята към благото ни родно място постанова ни да открием простодушному народу какво нещо е тая Русия и нейното мъчителско монголско държавно управление, и какви безконечни страдания ги чакат, в случай че са тия излъжат и идат да влязат в нейните стоманени нокти. Но преди да дойдем на този предмет, потребност е да покажем в кратце нашим братям какви вражески сношения е имала тя още от остарели времена с наши праотци и по какъв начин ся е сякога старала да ги завладей, какви же несгоди им нанесла до момента за премия и що са я тия кръстили и първите начала образования й дали.

Послушайте, братя Българе, а изключително вие от Видинска област!

Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и до момента останали такива в най-голямата си част.

Българите са ги на първо време покръстили, дали са им книжовност, свещеното писание и първото обучение. Това е познато беки от сички свят и техните учени го признават. Но какво посредством са отдали тия на Българите за това милосърдие! Ето:

Разорили и завладели волжанското им просторно царство и порусили съвсем тамошните българи, като им наложили принудително езика си.

До времето Великаго Симеона, Царя Български, южните страни на Русия, които през днешния ден посочват Малорусия, са били обитаеми се от Българи, съставяли са част от Българското обстойно царство, само че и тия са паднали в съветските мъчителски ръце и през днешния ден са съвсем порусени. Освен историята, коя свидетелствува, техен език, песни и традиции са още живи доказателства за това. Те още не одобряват да се посочват и Руси!

Руското царство от времето княза им Светослава (969-976) е почнало да се усилва и да атакува очевидно на Българите. Той, Светослав, като го бяха наели със заплата Българете да пристигна да им помогне срещу Византийците и срещу царя им Петра, Симеонова сина, тъй като той беше се сродил с Византийците и държеше тяхната политика, той, съветският княз Светослав, щом влезе в България, почна да плени и да граби и изиска му се дори да я завладей, щото ония, които го бяха призовали на помощ, обърнаха се срещу него, изгониха го от България благодарение на Византийците и най-сетне Българите в Южна Русия, на Днепра река, избиха му всичкото войнство и него самаго.

От время же того Светослава до время Великаго Петра Българите Никакви другарски сношения не са имали с Русите. Великий Петър Първи е почнал да мисли по какъв начин да популяризира въздействието си в България и той е начнал да интригува срещу Влахо-Богданските князе, кои бяха до него време Българи, а точно срещу Кантимира, Молдавского Княза. Той, злочестивий княз, излъган от съветската завист и лъжлива политика, биде заставен да остави Молдавското княжество и да прибегне в Русия, от дето на малко остана да го предадат неприятелите му на турците!

От тях времена, като почна да слабей Турция, Русите почнаха постоянно да минуват Дунава и да разоряват бедното ни родно място. Колкото пъти съветските войски са минували Дунава, най-големи разрушения и разорения е притърпяло нашето оскъдно родно място. От една страна, необузданото тогавашно нередовно турско войнство е завладяло, клало, грабило и робило Българите, а въпреки това, съветските войски, още по-свирепи и по-немилостиви от Турците, опустошавали са лозя, ниви, грабили овце, говеда и горили Българските градове и села! А по кое време са се прибирали, или победоносци или победени, карали и отвличали са принудително по няколко хиляди български домородства и заселвали са ги в обширните си пустини! От тях времена се нахождат чак в Харковската губерния голям брой заробени Българи, които още не са си изгубили напълно езика; тия са през днешния ден крепостни плебеи, които ги продават притежателите им (спахии) един другиму си като овци и говеда!

В 1812 година, по кое време бяха минали съветските войски в България и бяха достигли до Шумен, от една страна, Русия издаде разгласа на български език (печатана в Букурещ) и възбуждаше Българите да станат срещу Турчина, а въпреки това, гореше градищата и селата им и принудително прекарваше няколко си хиляди челяди през Дунава!… В тех времена са изгорени от Русите Разград, Арбанашко велико село, Свищов, Русчук и други доста градове и села, които отломки и разсипни още до през днешния ден се виждат! Много же старци помнят и проповядват с кървави сълзи тях времена.

В 1828 година, когато Дибич мина Балкана и доближи до Одрин, отново същото последва. От една страна, подбудиха някои си Българи да вземат присъединяване в багра и да се смразят с Турци, а от друга – немилостивите Руси си свършиха работата, опустошиха като скакалци тях места, отдето поминаха, отвлякоха отново няколко хиляди домородства Българи в пуста си Русия! Множество от тях разорани села в Руманя и от тая страна на Стара планина се още и до през днешния ден виждат в плевел и трънак обрасли! В 1854 година, отново щом минаха под Силистра, не не помниха да издадат разгласа, подписана от Паскевича, и желаеха да подбудят Българите да се дигнат срещу Турчина, а въпреки това, бяха приготвили и закони, по които да владеят България, в случай че черна съдбина бе я покорила тям. Но щом се видяха победени, не не помниха да се ползуват от нормалния си лов и така отвлякоха отново със себе си тринайсет тысячи домородства в Бесарабия.

Всякога проклета Русия, когато е имала пердах с Турция, лъгала е бедните простодушни Българи, че сякаш за тях отваря подобен пердах и че сякаш тях иде да освободи! Но нейната цел всеки път е била да им разори благото родно място и да ги преселва лека-полека в земите си. Нейната злобна политика се познава прекомерно добре и от това, щото тя ни в един си контракт с Турция нищо положително не е загатнала за Българи, в случай че и да е имала най-хубави удобности за това. Тя всеки път е единствено своята политика гледала, а лично за завладетелните си проекти е имала грижи, по какъв начин по-добре да ги приложи в деяние. На това тя, с изключение на лукавщини, безбожно е употребявала за оръдие и православната религия и ползувала се е от по-набожните и простодушните Българи, които в тях времена са гледали на нея като на един избавител! (Ами през днешния ден какво вършат? Всеки човек, българин, който мисли далеко и разсъждава, бил предател съгласно тях. “С нас е народът”, споделят те, т.е. тези, които не знаят съветския бич. З. С.) Тя най-вече е противодействувала, в последните дни, и на нашия заветен за духовенството въпрос и използвала е всички лукави средства да унищожи това национално искане, та да останат Българите отново под гръко-фенерското духовно робство; тъй като тя знай, че в случай че Българите добият самостоятелното си свещенство, то не ще й веки допусти да мами и разорява българский безпаричен народ, както е до момента коствала и през днешния ден коства. Сега към този момент откак я победиха Европейците под Севастопол и й откриха слабостите пред цялостен свет, тя обърта веке друга политика и с пари и неистини мами простодушните Българи в мирни и тихи времена да се преселят в нейните омразни пустини, да ги зароби постоянно!

Българите, кои се излъгаха и отидоха в 1828 лето, като усетиха какво иго ги чака, по-голямата част останаха във Влашко и Богданско и от тамо се върнаха обратно още преди танзимата в Турско, во время султана Махмуда, който изпроводи тогава и едного си чиновника с пари да им помогне. Това бе издействувал покойний княз Ст. Богориди. Също и ония, които бяха минали в 1854 година и отишли чак в Бесарабия, като видяха съветското иго, върнаха се обратно в 1856 лето, подкрепени от Парижкия мир. Къде отивате вие, благи братя, Видински българи!

Знайте ли вие Русия каква е? Знайте ли какво иго и какви безконечни страдания ви чакат тамо? Защо се не посъветувахте с ония Българи, които са били тамо, да ви опишат къде и в каква яма желаете да се хвърлите? Ето какви несгоди ви чакат тамо:

Като се преселите от този въздух (хава), на който сте родени и научени, с вашите дами и дребни дечица, доде идете на това място, половина ви щете измря и погина по пътя, а доде привикнете на тех блудкави и горчиви пустинни води, Бог знай какъв брой ще останете! Това е веке знайно от цялостен свет, че по кое време человеци или животни си менят въздуха, на който са се родили и научили, би трябвало безусловно да пострадаят с живота си. Земете за образец Татарите, които са пред очи ви, и вижте какъв брой са измрели и какъв брой още мрат откак са се преселили! А те са пристигнали на добър и здрав въздух, на плодовита и радостна земя; ами вие, като идете в ония диви пустини, дето няма ни вода студена, ни шума зелена, ни трева цветовита, на едно пусто от бозалък покрито диво поле, дето не може человек нито една трънка да види израсла! Сички в такова едно място ще се разболейте и множеството от вас ще измрат! Какъв тежък грях вие, благи Българи, земате от горната страна си? Можете ли понесе вий тойзи грях? Вие ставате убийци на децата си, на домородствата си! Можете ли вие в тех голи и диви пустини да извършите на часа къщи, да набавите мебелировка и да се закриляте от оная свирепа и люта зима, която става по тех диви места и ще ви найде без покрив? Я! смислете за какъв брой години и с какви разходи и писания можете направи ония къщи, мебелировка и потребни пригради, които сте тук нашли от баба и от дядо, или сте сами с толкоз страдания създали? Ами отде ще земете и вещество (кересте) за тях, като тамо е пуста и страшна пустиня и не порастват нито тръне, както казахме? Тамо не ви остава друго, с изключение на да изкопайте дупки в земята и да живейте като къртици (слепи мишки), или да си изкопайте гробове и да се закопайте живи! Де остават ваште хубави лозя, ливади, ниви и божествен градини? Де остава оная зелена и гъстолистна шума, оная гъста гора и прохладните й сенки? Няма веке да ги видите, не ще ги сънувате на съне и ще си оплаквате дните!

Тия пари, що ви дава обещание и ви дава в този момент лукавото съветско държавно управление, с цел да ви измами, са нищо при такива потребности и потребности, които ви чакат тамо, и те се прекомерно елементарно разносят. С тех пари Русия ще ви завърже с стоманени вериги така мощно, щото като станете нейни черни робове, ще ги заплащате вие и потомците ви с кръвта и с живота си? А ето по какъв начин ще ви настанят, щом идете тамо: Ще ви продадат и споделят на някои си спахии (помещики), които, като ви дефинират по една част земя да си извършите по-прости и по-бедни още и от цигански колиби, ще ви карат принудително с кнута (бич руски) деня и нощя да им работите като коне, единствено за едно облекло и за една издръжка? Кожи необработени и черен като земя самун! Вие ще бъдете техни безконечни плебеи и те ще ви продават един другиму си като добитък, когато им скимне! О! какъв позор за вас! Тамо няма уплаквание пред никого си; тъй като от това място, в което ви заклещят веднъж, не можете ся веке помръдна наникъде!

! смислете, благи Българи, какъв тежък грях навличате на себе си, като отивате сами своеволно да заробите домородствата си? Де оставяте дядови си и бащини си гробове? Техните души и сенки щат ви преследова дето идете и щат ви всеки път мъчи душевно, като ви приказват:

„ О, неблагодарни синове! Де оставихте нашите кости? Кой ще да ни прелива и посещава гробовете, като вие ни оставяте! Ние сме ви родили и отхранили, оставили сме ви домове, лозя, ниви, ливади и други домашни потребности, а вие, о, неблагодарни синове, оставяте сичко да запустей и отивате в оная пуста и омразна земя, с цел да си пъхнете вратовете в стоманен хомот! Каква потребност, какви насилия ви накарват на това скитане? Знайте ли вие, че ние сме претърпели повече от четиристотин години, от Делии, от Кърджалии, от Капасъзи, от убийства и грабежи – и отново сме увардили бащино си свято огнище. А вие през днешния ден, по кое време веке сичко се прекатурна в мир и тишина и настанаха положителни времена, за голи единствено обещания, що ви прави Русия, бягате и се преселяте, ставате убийци на сами себе си, на дамите си и на децата си! О! Вашите души на оня свят щат ся казни за това във безконечните страдания и в пъкъла! А телата ви ще теглят на тойзи свят от съветското иго и с кървави сълзи ще прекарате злочестий си живот.”

Не е ли срамотия за вас, о Видински Българи! Да ви заменят с Татарите и да вършат с вас размяна, като с някои си коне или волове! Я! вижте ги тех Татари в какво оскъдно положение ги е докарала немилостива Русия! Те, мислите, от доброта ли са се преселили оттамо? Не можете ли, окаяни, да разсъдите дотолкоз и да разберете, че и вас ще ви докарат още в по-жалостно и по-окаяно от тях положение! Те, както ги гледате, просят и чакат други да ги прехранят и до момента са измрели половината им! Не ще ли изпатите и вие същото? Но те се откриха сред вас, народ аграрни и трудолюбив, ами вие в съветските диви и голи пустини, при кого ще прибегнете и от кого ще поищете нещо си? …

От каква злочестина се преселявате? Я, размислете, преди петнайсе години какво е било в България, а в този момент какво е. В царствуванието на Султана Абдул Меджида от ден дневно се ублажава положението на раите и в случай че по негде си още са останали некои си злоупотребления, тия не стават по царска воля, само че и тия полека-лека щат се изтреби и изглади. В кое же царство не се нахождат злоупотребления, чинени от служители? В Русия служителите най-големи свирепства и варварщини чинат над бедния народ и мислите ли че то сичко дохожда до царските уши? Никога!

А в Русия с изключение на голите и дивите пустини, както казахме нагоре, чака ви това тежко иго, от кое в никакъв случай не можете ся веки отърва!

Можете да кажете, че ви заплашват и вие по тази причина се преселяте: това е една ваша най-голяма уязвимост, в случай че вие с едно голо и просто заплашване оставите бащино си свято огнище, къщи и покъщнини, имане и добитък, такава плодовита и благоразтворена земя, която нашите тези храбри и славни праотци с толкоз кърви са добили и бранили и преславно име оставили – да оставите сичко това самодоволство и да идете на пусти места, дето ви чака най- огромна беднотия и още безконечното иго! Тая ваша постъпка, в случай че я извършите, от всякого ще се укори и вие ще бъдете укорени и поругани от целия свят. Никакво заплашване, никакво принуждение не треба да ви поколебай от местата ви, на които сте се родили и отхранили, на които сте нашли толкоз добрини от славните си прародители и на които лежат и почиват нихните кости. Никой не може да ви насили да оставите имането си, само че и в случай че такова нещо си се опитат да ви създадат, което в никакъв случай не имаме вяра да бъде, вие треба като юнаци да предпочетете да пролейте кръвта си над гробовете на дедите и бащите си, а не да бегате като дами и мършави человеци.

Треба да знайте още, че Н. В. Султана не допуща, а и европейските сили не оставят такива насилия да станат над християните; тия времена веке минаха, когато се допущаха такива беснила. Примерът дано бъде на това нам Сирия, дето щом се появи такова нещо, Султана и европейските сили на часа изпратиха войски в помощ бедним християнам, умириха сичко и наказаха с най-люта гибел убийците християнски. А що треба Сирия за образец, и вие сами, Видинските Българи, знайте и помните още, че преди няколко години, щом се появиха и сред вас безредици, Н. В. Султана и другите сили не оставиха необузданите некои си Турци да ви изколят и мъчат, и на часа се сичко умири и оттогаз насам не можете го отхвърли, във ваша Видинска област доста по-добре стана и не ви веке така мъчат спахии и други Турци, както е било от по-преди.

Ние се надейме че ще дойдете в схващане и щете послуша гласа на един ваш сънародник, който ви споделя и съветова сичко това от чиста българска душа, и в случай че сте се някои си записали да идете в пуста и варварска Русия, ще се откажете от тая полуда, която ще ви зароби с децата ви и дамите ви постоянно. А ония, които са ви на това излъгали и наклонили, ще ги изгоните из между тях, като подкупени оръдия съветски и като черни предатели милаго ни отечества. (Както през днешния ден ония, които са получи звонката монета от консулатото и вървят да лъжат простите хорица. З. С.)

С вяра, че щете послуша тия избавителни за вас речи и щете престане занапред нататък отсега нататък да се селите или разбегвате по непознати земи, оставам ваш сънародник, молитвующ ви здравие и вразумление от Бога.

Публикувана в “Преселение в Русия, или съветската убийствена политика за българите от Георги С. Раковский (С встъпление от З. Стоянов)”. Издание на в. „ Независимост”. София, Скоро-печатница на К. Т. Кушлев, 1886, 28 с.

Текстът може да бъде открит и в “Съчинения на Г. С. Раковски.

Постепенно Левски приема концепцията на Раковски за „ привременното държавно управление “ и я доразвива, само че той отбелязва, че това „ привременно държавно управление “ би трябвало да стъпи върху едни секрети комитети, които да работят вътре в страната и закълнат хората – а не да се чака помощ извън. В това е огромното осъзнаване, до което доближава Левски, като последовател на делото на Георги Раковски.

Радетели за избавление на България без съветска помощ:

Георги Раковски
Ильо Марков
Христо Македонски
Иван Кулин
Еремия Българов
Стефан Караджа
Хаджи Димитър
Филип Тотю
Васил Левски
Иван Кършовски
Васил Друмев
Христо Иванов – Големия
Васил Йонков – Гложенеца
Бранислав Велешки
Матей Преображенски – Миткалото
Цеко Петков (дядо Цеко войвода)

Това е. Примерът на тези велики българи заслужава да се замисли всеки сегашен българин.

Фрог Нюз

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР