Предаването Тази сутрин е сертифицирано за въвеждането на карбонно-неутрални практики

...
Предаването Тази сутрин е сертифицирано за въвеждането на карбонно-неутрални практики
Коментари Харесай

Как всеки с помощта на държавата може да изгради у дома "зелена" централа за електроенергия

Предаването " Тази заран " е сертифицирано за въвеждането на карбонно-неутрални практики и екипът на предаването се стреми да концентрира вниманието върху тематики, свързани с опазването на околната среда.

Как всеки благодарение на страната може да построи вкъщи лична " зелена " централа за електрическа енергия? Така, като се изключи че ще са с грижа за природата, семействата пестят и доста разноски.

Специалистите пресмятат, че при сегашните цени на електрическата енергия бихме икономисали към 2800 лв. на годишна база

Според Международната организация по енергетика до 2025 години огромна част от електричеството би трябвало да е от възобновими източници в сравнение с от въглища. Все повече хора у нас се вземат решение да преминат към така наречен " зелена сила ", която с изключение на по-евтина, дава обещание положителен отпечатък върху околната среда. Гергана също се замисля да размени дървата с сила от слънцето.

" Това към този момент стана доста скъпо и също по този начин доста трудоемко. А да не приказваме, че природата се замърсява по този метод. Нали, наклонността е всеки човек да се стреми към по-чиста природа – да пазим природата за децата си “, разяснява Гергана Йорданова от Кричим.

На сезон фамилията ѝ заплаща по 3 хиляди лв. за отопление. От половин година обмислят закупуването на фотоволтаици, изключително след старта на програмата за безвъзмедно субсидиране.

Вижте какви още са изискванията за държавната помощ

" Преди да се кандидатства за дотацията, която е до 15 хиляди лв., би трябвало парите да са налични, тъй като компанията желае 70 % от сумата при подписване на контракта “, показва Гергана.

„ Не предоставяме задатък, заплащането се прави след осъществяване на инвестицията. Програмата е ориентирана главно към семействата, като изискването е това да бъдат единствено физическите лица и с нея целим да увеличим потреблението на сила единствено от възобновими източници, особено на слънчева сила в крайното ползване на бранш семейства “, разяснява Александрина Димитрова – шеф на отдел „ Енергийна успеваемост и възобновими енергийни източници “ в Министерството на енергетиката.

Средствата са от Националния проект за възобновяване

Програмата на Министерството на енергетиката планува да обхване към 10 000 семейства. Основно условие е фотоволтаичните системи да не бъдат с по-голяма мощ от 10kW.

„ Безвъзмездното подкрепяне е в размер от 70% от инвестицията, само че не повече от 15 хиляди лв.. При този тип от програмата чакаме да има частно съфинансиране от крайния консуматор. Кандидатстването е напълно по електронен път, посредством осведомителната система за механизма. Просто би трябвало да попълните формуляр. Имота би трябвало да се употребява напълно единствено за жилищни потребности. Тоест физическите лица не би трябвало да реализират каквато и да е комерсиална активност и да няма регистрирани юридически лица на адреса. Кандидата би трябвало да е притежател на това жилище – да покаже документ за благосъстоятелност или да потвърди, в случай че е съсобственост. Ако сте в многофамилна жилищна постройка, разрешението за градеж при този случаи е наложително. И единодушие от притежателите на етажната благосъстоятелност “, разяснява още Александрина Димитрова.

За финансиране могат да аплайват и хора с към този момент построени фотоволтаични централи. 

„ Възможно е също по този начин да бъдат подкрепени с безплатна помощ до 15 хиляди лв. и към този момент построени съоръжения, това е също значим детайл. Такива съоръжения, които са построени след 7 юни 2022 година “, показва Меглена Русинова, ръководител на Българската фотоволтаична асоциация.

Според специалиста по околна среда Боян Рашев пред концепцията за зелена сила към момента стоят някои проблеми.

„ Фотоволтаиците ти дават сила тогава, когато има слънце, а то няма навика да грее през зимата или през нощта, когато е най-голямото ползване в семействата. Ако имаме съвършени акумулатори за предпазване на ток, които са евтини и могат да поемат огромно количество електрическа енергия, които да я отдават, когато желаяме това може да стане, само че това към момента го няма, тъй че не сме там. За момента няма съвършена система за преработване на слънчевите панели, огромна част от тях, когато свършат живота си, съумяват да доближат африканските крайбрежия. Там се случва нещо не доста лицеприятно от наша позиция, тъй като метода, по който се " рециклират " там, е най-лошото, което желаеме да забележим “, показва Рашев.

От сектора прецизират, че фотоволатиците имат живот сред 20-24 години и макар сериозна инвестиция се чака тя да се изплати в границите на до пет години.

" Подобна инвестиция сега би била доста подобаваща. Това сигурно в средносрочен и дълготраен проект ще понижи разноските като цяло на едно семейство за електрическа енергия.

При актуалните равнища на електрическата сила на семействата, тя би се изплатила в рамките до 5 години. Мисля, че това е една инвестиция с доста по-добра възвращаемост. Плюсовете са, че ние влагаме в бъдещето, че ние ставаме част от обществото ни, което се стреми към нисковъглеродна стопанска система “, разяснява Меглена Русинова.

Освен семействата към този момент и по-големите предприятия, както и лечебните заведения също избират да преминат към зелена сила. В София фотоволтаични системи за построени в 22-ро и 12-о ДКЦ.

„ Системата действа от началото на годината. Очакваме до 20-30% да се понижат разноските ни. Аз мога да ви кажа, че единствено за последния месец с 2000 лв. сметката ни е намаляла.  С мобилното приложение, където следим по какъв начин работи ФЕЦ-а, всеки ден виждаме с какъв брой тона въглеродни излъчвания спестяваме, което въпреки всичко способства за чистотата на природата. Всички виждаме, че електрическата сила единствено се усилва, не понижава, тъй че за нас това е една дълготрайна инвестиция “, споделя Васил Василев, шеф на 12-о ДКЦ в София.

Програмата за кандидатстване към този момент е отворена. Крайният период е 10 ноември 2023 година.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР