Предаването „Панорама“ се оказа най-приоритетно по всички показатели на тазгодишните

...
Предаването „Панорама“ се оказа най-приоритетно по всички показатели на тазгодишните
Коментари Харесай

Бойко Василев грабна голямата награда за ТВ журналистика „Св. Влас“ 2018

Предаването „ Панорама “ се оказа най-приоритетно по всички индикатори на тазгодишните награди за тв публицистика раздадени в „ Св.Влас “ на 2 юни. Носител на „ Голямата премия Св. Влас 2018 “ справедливо стана журналистът Бойко Василев. Призът му бе даден за висок професионализъм и принос в телевизионната публицистика. На церемонията беше връчена и „ Специална премия “ на предаването по Българска национална телевизия „ Денят стартира с просвета “ за задълбоченото отразяване на културния живот в страната. Отличието се връчи за истински хрумвания и самостоятелно наличие, а не за рейтиг, който гонят повече излъчвания на дребния екран. В състезанието имаше 19 номинации.

Отличията бяха избрани за осми следващ път от 5-членно жури, управлявано от проф. Ивайло Знеполски.

Припомняме, че миналогодишният приз отиде при Сашо Диков.

Награди за журналистически достижения получиха също и Мария Савкова и Кузман Илиев. За пръв път тази година бе връчена и самостоятелна премия на Eмил Чолаков от ръководителя на Сдружението, което провежда премиите – Иван Гарелов. „ Тази премия съмя купил с персонални средства, даже е гравирана с името ми. Емил Чолаков справедливо взима самостоятелната премия за истинския метод по който приподнася прогназата за времето “, разясни „ индивидът – гледка “ Гарелов.



Преди събитието се организира и обичайна годишна обзорна полемика, на която беше разисквана телевизионната продукция през годината и проблемите на публицистиката. Темата на журналистическата полемика бе: „ Стандартите в публицистиката “.

Засегнати бяха най-различни аспекти от работата на публицистите, тяхната оценка, метод на подаване на информацията и настоящите проблеми в медиите. Акцента се спря на свободата на словото, обективната публицистика и последствията то нея. Засегната беше и нашумялата в последно време мода да се съдят публицисти за щяло и нещяло. В разгорещената полемика дейни бяха освен присъстващите публицисти, само че и членове на журито и формалните посетители. „ Журналистиката е свободна тогава, когато ти дава опция на мнение! Журналистиката е свободна когато е основана на волята на този, който я прави. Истинската публицистика бива два типа: следствие и рецензия на властта “, сподели Георги Лозанов, специалист по медии и публицистика.

„ Властта е демократична единствено тогава, когато е под медиен напън. Но това въобще не значи, че публицистиката е срещу властта, а значи, че си прави работата. Професионален ангажимент е да се критикума властта. “, разясни Лозанов. Интересно бе изявлението на Бойко Василев за фейсбук и въздействието му върху публицистиката. „ Всички имитират фейсбук, където има повече страст и по-малко рационалност. Налюдава се малъэк интерес към истината, и доста по-голям интерес към гледната точка, което умерено може да се назова – фейсбук резултат “, разясни тазгодишния победител на журналистическия конкурс Бойко Василев.

Относно тв публицистиката проф. Ивайло Знеполски бе безапелационен, че „ тя действа, и то не зле “. „ Цялата публицистика работи в сложни условия. И няма заплащане за този сложен и рисков труд. Тази специалност е определена не за комфорт, а за тези, които се вълнуват от това което става “, акцентира проф. Ивайло Знеполски, ръководител на „ Кръг 11 “.

Дискусията продължи с тематиката за репресираните публицисти. След привършване на полемиката в Деня на Ботев публицистите сервираха и венци пред берелефа на Христо Ботев. По време на честването бяха прочетени стихотворения за Христо Ботев. Участваха и оркестърът на Военноморски сили и командващият Военноморска база Бургас. Към церемонията се включиха и доста жители и почиващи в Св.Влас, даже и чужденци.

Досега „ Голямата премия “ са печелили и Иво Никодимов, Мартин Карбовски и Миролюба Бенатова, Добрина Чешмеджиева, Елена Йончева, Емил Кошлуков, Диана Найденова. Носители на „ Специалната премия “ са били „ История. BG “, Тома Томов, Нери Терзиева, репортерите на „ Господари на ефира “, Десислава Ризова, „ Българска национална телевизия такси “ и Росен Цветков.

Инициатор на Наградите за ТВ публицистика „ Св. Влас “ е „ Кръг 11 “, сплотяващ известни публицисти и интелектуалци. В него членуват пpeф.Ивайло Знеполски, Иван Гарелов, Георги Лозанов, Любен Дилов-син, Копринка Червенкова, Георги Тенев, Джими Найденов, Стефан Димитров, Антони Георгиев, Павел Васел и починалият Петко Бочаров.

Автор и фотоси: Оля Ал-Ахмед

Българска телеграфна агенция

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР