Предателите са хората с робско самосъзнание, които иска да мачка

...
Предателите са хората с робско самосъзнание, които иска да мачка
Коментари Харесай

Проф. Дюлгеров: Свободните хора не могат да бъдат предатели

Предателите са хората с робско съзнание, които желае да мачка почтени хора, а свободните хора не могат да бъдат предатели, те съблюдават разпоредбите и почитат свободата на другите. Това сподели за предаването „ Тази събота и неделя “ режисьорът и сценарист на едни от най-обичаните български ленти „ Мера съгласно мера “, „ Авантаж “ и „ Буферна зона “.

Навръх своята осемдесет годишнина проф. Георги Дюлгеров сбъдва и най-желаната си екранизация „ Записки по едно изменничество “. Екипът на bTV го откри в Копривщица.

Цялото изявление на Цветелина Петрунова с Георги Дюлгеров гледайте в предаването ''Тази Неделя''

Проф. Дюлгеров, какво е за вас значимото обръщение в този вид исторически филми?

Историческите филми би трябвало да имат отношение към днешния ден. Ако те нямат отношение към днешния ден, те се трансформират в една костюмирана възстановка и има огромна заплаха да станат илюстрация към читанките по история. А читанките по история се пренаписват според от политическата обстановка. Историческият филм въпреки това би трябвало да се опита да опише умерено за историята, да я огледа от всички страни - както самият Захарий Стоянов споделя: „ Защо ми е на мен да описвам, в случай че не мога да се подсмея над някои темперамент - било то на другар или на изменник “.

Снимка: bTV

Къде обаче тук се вмъква тъкмо това отношение към днешния ден?

Неслучайно сме избрали този епизод от „ Записките по българските въстания “, в който Захарий Стоянов, 10 години след убийството на Бенковски, се среща с предателя му, който моли за амнистия. Но се надявам фена да си намерения за това, че прошката зависи освен от този, който я дава, тя зависи и от този комуто я дават. Двамата би трябвало да са подготвени да простят и това има отношение към днешния ден.

Лентата „ Историята на едно изменничество “ е въодушевена напълно от книгата на Захарий Стоянов „ Записки по българските въстания “

Необходимо ли е съществуването на свободен дух, с цел да можем да извиним?

Предателите са били робите, това е доста значимо. Свободните хора, тези които са се вдигнали на въстание, не са предатели - всред тях няма ни един изменник и това е доста значим акцент. Предатели са били тези, които не са имали съзнанието, че принадлежат към една нация. Те не са се чувствали българи и те са били парадайса - от там е тръгнал този стандарт, че българското племе е предателско. Не е правилно. Според мен това не е правилно. Предателско е робското племе и до ден сегашен робите са склонни да предават - било то хрумвания, било то себе си. Един, който се е качил в колата и се усеща стопанин, в действителност е плебей, тъй като той мачка почтени хора, нарушавайки всички правила. Свободният човек съблюдава разпоредбите, тъй като той знае, че спазвайки разпоредбите той почита свободата на другия.

Снимка: bTV

Образите на Захари Стоянов и Бенковски са изиграни от двама млади артисти. Как открихте Иван Николов и Пламен Димов?

Това, което ми вдъхна кураж при избора на Пламен е, че в едно изложение, разпратено от турските управляващи след потушаване на въстанието, кого да търсят като Бенковски, написа: „ Цвят на лицето - житен, нос – въздълъг “. А Иван пък ми го предложи композиторката Мира Искренова. Бях ѝ загатнал, че диря човек, който да е скулест, който да наподобява на Захари Стоянов. Той ме хвана с това, че не прави огромни разбора, а мисли за някаква конкретика, мисли за деяние, за това по какъв начин работи героя. Това е моят човек.

Вижте цялото изявление с проф. Георги Дюлгеров във видеото.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР