Пред вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че за ГЕРБ е най-добре

...
Пред вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че за ГЕРБ е най-добре
Коментари Харесай

Томислав Дончев: Има нужда от рестарт, а оставането на ГЕРБ в МС е вредно

Пред вицепремиерът Томислав Дончев съобщи, че за ГЕРБ е най-добре да има избори незабавно, тъй като оставането на нейните представители в държавното управление единствено ще навреди на партията. Той се съгласи с оферти от премиера Борисов рестарт, тъй като демокрацията е в рецесия. Дончев съобщи, че по препоръчаните промени в главния закон не са импровизация, а са подготвяни с години. Ето какво още сподели вицепремиерът.

За първи път има сила за привикване на Велико национално заседание, сподели Дончев, като в същото време не се ангажира с мнение дали предлагането ще събере нужната парламентарна поддръжка. Според него настояванията на протестиращите не са се формирали през последния месец, а са от години.

" Да се понижи броят на депутатите и да се извършат други промени - изрично има потребност от промени в Конституцията ", по този начин вицепремиерът отговори на упреците, че не е належащо свикването на Велико народно събрание, с цел да се осъществят предложенията. Той изясни, че посредством предлагането за по-малко депутати желанието е в Народното събрание да влязат по-ярки персони и хората да познават представителите си.

Във връзка с предложенията за промени в главния закон за правосъдната система, които водачът на ГЕРБ Бойко Борисов предложи, Дончев означи, че те могат да бъдат и по-смели. " Какви промени ще гласоподава едно Велико национално заседание - ще си реши самото то. Това е форматът, който подхожда на упованията на хората ", посочи вицепремиерът.

Томислав Дончев съобщи, че потребност от рестарт има и това е неоспорим факт. По думите му демокрацията е в рецесия и огромна част от българските жители не са осведомени по какъв начин действа страната и нямат доверие в институциите. Той добави, че предложенията за конституционни промени са подготвяни няколко седмици, преди министър председателят Бойко Борисов да ги разгласи обществено.

" Това не е импровизация. Преди към пет години ГЕРБ реши, че е време да стартира да приготвя сходни промени. Това е нещото, от което хората имат потребност. Настоявам, че всеки един, който твърди, че не това са нещата, от които има потребност - да отговори за какво ", уточни Дончев.

Вицепремиерът акцентира, че с този ход ГЕРБ не се пробват да завоюват време и посочи, че от партийна позиция - оставането на представителите на ръководещата партия в Министерския съвет, е нездравословно.

 За или срещу рестарта? Политическа рецесия и тежки решения Виж още

" За нас е най-изгодно да има избори незабавно. С една оставка нищо няма да се промени. Ще сменят фигурите и по-късно ще бъде същото с няколко разнообразни нюанса. В изявлението на премиера от през вчерашния ден, той удостовери, че сега, когато Народното събрание вземе решение за Велико народно събрание - той ще подаде оставка в същия ден и изясни за какво. Че в случай че залогът за гражданския мир е в неговото наличие в Министерския съвет - той ще го напусне незабавно ", разяснява вицепремиерът.

Дончев беше безапелационен, че в случай че това стане факт, той няма да замести Борисов на поста министър-председател, тъй като е политически привързан, а идващият кабинет би трябвало да бъде с експертен профил.

Дончев дефинира като противоречиво предлагането на съдружният им сътрудник Вътрешна македонска революционна организация да се върне донаборната работа.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР