Пред рухване е Солаковия хан в Букурещ, в който са

...
Пред рухване е Солаковия хан в Букурещ, в който са
Коментари Харесай

Уникални имоти изчезват

Пред срутване е Солаковия хан в Букурещ, в който са живели Ботев и Левски, както и комерсиалната адвокатска фирма на Евлоги и Христо Георгиеви, които са измежду най-големите български донори. „ Братя Георгиеви провеждат търговия с европейски измерения. Тяхното благосъстояние е резултат на нескончаем, старателен труд, който е материализиран за богатството на България”, споделя историкът проф. Христо Глушков, представен от Българска национална телевизия.

Не дребна част от постройките оставени в завещание от двамата братя обаче са в извънредно неприятно положение. Днес всички здания и неща, които Христо и Евлоги Георгиеви са подарили и дарили са в окаяно положение. А не липсват хрумвания за приложението на комерсиалната адвокатска фирма на братя Георгиеви, което би могло да насърчи туризма сред България и Румъния. „ Чисто на практика може да се приложи образованието по български език и история и по този метод образно учениците да видят възрожденските ни герои – по кои места са били, по какъв начин са общували”, споделя историкът от Карлово Александър Златанов.

Собственик на близо 70% от постройката, в която са живели и работили братя Георгиеви, сега е общината в Букурещ. Сградата е със статут на исторически монумент. За последната година локалните управляващи са ремонтирали покрива, което най-малко отчасти да предотврати разрушаването ѝ.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР