Пред паметника на Васил Левски в София прозвучаха заветите на

...
Пред паметника на Васил Левски в София прозвучаха заветите на
Коментари Харесай

Деца рецитираха заветите на Левски в София

 Снимки: Пламен Стоименов  img_7324  img_7372  img_7358
Пред паметника на Васил Левски в София прозвучаха заветите на Апостола на Свободата, рецитирани от деца, членове на клубовете „ Млади възрожденци “.

Вицепрезидентът Илияна Йотова уточни, че каквото и да кажем за Левски ще е малко, освен тъй като това е идеологът на нашата национална гражданска война, а тъй като това е човек, който би трябвало да се препрочита всеки ден и всеки един от заветите му човек да ги пази надълбоко в сърцето си.

„ За страдание постоянно приказваме, рецитираме тези завещания, без да разбираме това, което ни споделя. Много постоянно портретите са в нашите кабинети, само че не го гледаме в очите и не мерим дейностите си и приказките си по отношение на неговия, както е споделил поетът, явен, наследник взор. За страдание неведнъж използваме Апостола за политическа приложимост, ще го чуете в речи на политици, на партии, хора, които се закичват с неговите завещания, само че по-късно не извършват. За страдание в последно време виждаме и опити да се пренаписва историята и по тази причина колкото тези дребни деца и български възрожденци модерни знаят делата и обстоятелствата толкоз по-добре, тъй като по този начин няма да пренаписват личната ни история. Левски е едно ясно доказателство за това, че България в тези години, колкото и условно да звучи това, не получава безплатно свободата си – това, което някои се пробват да ни внушават.

И най-после, когато приказваме за Левски би трябвало да знаем едно. Левски сътвори освен концепциите за национално избавление, а човешките хрумвания за тъждество и права, и тъкмо в днешния ден е доста значимо да се сетим за тези негови завещания и думи, тъй като в XXI век е тъпо, че би трябвало още веднъж да се борим за човешки права “, уточни вицепрезидентът.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР