Пред нас е една сложна, изпълнена с трудни неизвестни учебна

...
Пред нас е една сложна, изпълнена с трудни неизвестни учебна
Коментари Харесай

Диян Стаматов: Очаква ни сложна, изпълнена с трудни неизвестни учебна година*

" Пред нас е една комплицирана, изпълнена с сложни незнайни образователна година. Да има или да няма маски. Да се вършат или не проби. Ваксинация или друго... Силно публично опълчване и съпротиви. Повечето се надяваме и желаеме присъствено да премине образователната година. Дори и да имаме свободата за местни решения, отговорността на МОН и общинските щабове си остава мощен и извънредно важен фактор ", декларира преди началото на новата образователна година ръководителят на Съюза на работодателите в системата на националната култура в България /СРСНПБ/, който е и шеф на 119-то Средно учебно заведение " Акад. Михаил Арнаудов " в София.

Според него, родителската поддръжка, схващане и шерване през идващата образователна година е още по-необходима за всички ни.

" Само дружно можем да преминем през спорните провокации на пандемичното време. Родителите чакат от нас положително обучение и човещина, само че и най-хубавото за децата си. Тяхната съпричастност, ежедневна поддръжка и мощна осведоменост ни е извънредно значима. Никога не би трябвало да забравяме, че във всяко учебно заведение страната, това са учениците и децата. За тях се прави всичко. За да бъдат щастливи и грамотни ", разяснява Диян Стаматов.

Той декларира, че пред прага на новата образователна година, от шефовете още веднъж се чакат чудеса.

" Точно в този момент е подходящо да стегнем позитивните просветителни редици! Да предоставим силата на свободата в ръцете на знаещите какво да вършат с нея (креативни) учители; да подтикваме с разнообразни поощрения наличните положителни практики в учебните заведения ни; където имаме положителни образци да намерим верен метод да ги покажем. А свободата значи и повече учителска отговорност в това какво и по какъв начин преподават, само че и да се пазим един различен в ерата на COVID-19 ", споделя Стаматов.

Той отбелязва, че шефът на учебното заведение е моторът на смяната в просветителната общественост. В дребната ни България има към 2500 шефове на учебни заведения и към 3000 на детски градини и на други просветителни институции. Това са и действителните реализатори на политиката на образованието във всяко кътче на страната ни. Те прокарват сложните стъпки за всичко, което би трябвало да се направи за по-добър дух на учебното заведение, за учебната атмосфера, да има нужното за всеки и във всеки един миг. Директорът дава отговор за всичко в учебното заведение. Винаги когато има важен триумф, то той е дело на педагогическия колектив. Когато нещо не се случи или не е чак толкоз привлекателно, тогава е отговорен шефът. Истината обаче е, че всеки дребен триумф в сложното развиване на прехода у нас, е резултат на положителното учебно ръководство.

" В годината на COVID-19 от шефовете се чакат още повече чудеса - да се оправим с рецесията във всяка просветителна институция. Мотивирахме колективите си, с цел да преминат в положителни параметри отдалеченото образование. Сега е належащо да проявим повече от всеки път еластичност, адаптивност и самостоятелно отношение . Кризата е и опция - да сe вслушаме в мненията на родители и общество. Навсякъде в учебните заведения, където има добър тристранен разговор (между учители, родители и директор), съвместен професионален и градивен компромис пред зародилите трудности, то там учебното заведение безапелационно се развива и дава мощ на образованието в региона.

Директорът е първата защитна стена пред всяка опозиция (и на учители, и на родители, и на ученици), изключително при предложенията за промени - всевъзможни, от най-дребните, до по-мащабните.

Директорът е подстрекател за всеки един училищен колектив. Без неговото единодушие няма по какъв начин да се получи даже най-малката смяна в учебно заведение ", декларира Стаматов.

Той отбелязва обаче, че шефът от време на време може да бъде и спирачката за напредъка, даже и упадъка на една организация. Рецидив, който не трябва да се позволява.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР