Пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) има две текущи

...
Пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) има две текущи
Коментари Харесай

КЗК: Лукойл ограничава вноса на горива в страната

Пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) има две настоящи производства за определяне на антитръстови нарушавания при реализацията на автомобилни горива на територията на страната. Първото от тях бе формирано по отношение на несъответствието сред забележителния спад в цената на суровия нефт в международен мащаб при започване на епидемията от Ковид-19 и намаляването на цените на дребно на автомобилните горива в страната, заяви регулаторът.

Комисия за защита на конкуренцията е установила ограничение на достъпа до данъчните хранилища и транспортна инфраструктура на сдруженията от група Лукойл.
 Кои са най-евтините и кои най-скъпите бензиностанции у нас през днешния ден
Кои са най-евтините и кои най-скъпите бензиностанции у нас през днешния ден

Държавата да спре износа на горива, приканиха от Асоциацията на дребните бензиностанции

Според антимонополната комисия нарушаванията целят ограничение на вноса на горива в страната.

" В тази връзка Комисия за защита на конкуренцията предяви на сдруженията от група Лукойл изказвания за осъществени нарушавания по член 21 от Закон за защита на конкуренцията и член 102 от Договора за Функциониране на Европейския Съюз. "

По-конкретно нарушаванията, за които Комисия за защита на конкуренцията осведоми с държанието на предприятия с монополно или господстващо състояние, като:
пряко или индиректно налагане на цени за покупка или продажба или други нелоялни търговски условия; ограничаване на производството, търговията и техническото развиване във щета на потребителите; прилагане на разнообразни условия за еднакъв тип контракти във връзка с избрани сътрудници, при което те се слагат в неравноправно състояние като конкуренти; поставяне сключването на контракти според от поемането от другата страна на спомагателни отговорности или подписване на спомагателни контракти, които по своя темперамент или според нормалната комерсиална процедура не са свързани с предмета на главния контракт или с неговото изпълнение; необоснован отвод да се достави стока или да се даде услуга на действителен или евентуален клиент, с цел да се попречва реализираната от него стопанска активност.  Цени от над 3 лв. за премиум горивата в някои бензиностанции
Цени от над 3 лв. за премиум горивата в някои бензиностанции

Според уеб страницата Fuelo приблизително за бензин А95 плащаме 2,49 лв., литър дизел е 2,57 лв., а газта – 1,40 лв. за литър

Предстои чуване на сдруженията пред Комисията, след което и консултиране на плана на решение на Комисия за защита на конкуренцията с Европейската комисия.

През есента на предходната година пред Комисия за защита на конкуренцията бе формирано и ново произвеждане против Лукойл България ЕООД за определяне на осъществено нарушаване по отношение на ценовата политика на сдружението при търговията на едро с автомобилни горива. В хода на изследването Комисия за защита на конкуренцията изпрати претенции за даване на информация до голям брой пазарни участници - вносители и търговци на едро.

" Повишаването на цените на избрани артикули би могло да съставлява нарушаване на Закон за защита на конкуренцията единствено в случай че не се дължи на пазарните процеси, като например повишение на търсенето, а е резултат от в съгласие или координирано държание на пазарните участници или на антиконкурентни практики на дружество с господстващо или монополно състояние ", коментират от Комисия за защита на конкуренцията.
 За дни цените на горивата у се повишиха с над 10 стотинки за литър
За дни цените на горивата у се повишиха с над 10 стотинки за литър

Според специалисти не е належащо да се запасяваме

Във връзка с следеното нарастване на цените на горивата, Комисията ще ревизира и осъществяването на поетите отговорности от " Лукойл България " ЕООД, " Еко България " ЕАД, " Шел България " ЕАД, " ОМВ България " ООД, " НИС Петрол " ЕООД и " Петрол " АД, под формата на приемане и използване на вътрешни процедури, гарантиращи съществуването на конкурентна среда в бранша. Поетите през 2017 година отговорности целят да се попречва опцията за пораждане на възможни антиконкурентни проблеми, свързани с прозрачността на пазара и съгласуване на пазарното държание на сдруженията при взимане на стратегически решения по метод, който лимитира конкуренцията.

Πpипoмнямe, чe зapaди cлyxoвe зa пpeдcтoящo пocĸъпвaнe нa гopивaтa нa 2 мapт ce извиxa oгpoмни oпaшĸи нa бeнзинocтaнциитe y нac. Toгaвa cтaнa яcнo, чe в няĸoи бeнзинocтaнции цeнaтa нa гopивaтa e пpeминaлa пcиxoлoгичecĸaтa гpaницa oт 3 лeвa зa литъp.

" Cитyaциятa e тaĸaвa, зaщoтo пopaди peдицa oгpaничeния cтpaнaтa ocтaнa бeз aлтepнaтиви зa дocтaвĸa нa гopивa. Toвa идвa oт изĸpивeнaтa cтpyĸтypa нa пaзapa, зapaди лoшaтa нopмaтивнa ypeдбa, ĸoятo вoди дo мoнoпoл и липcaтa нa ĸoнĸypeнция ", зaяви в тази връзка Гeopги Teнeв, юpиcт нa Acoциaциятa нa мaлĸитe, нeзaвиcими тъpгoвци нa гopивa (Acoциaциятa нa мaлĸитe бeнзинocтaнции).

B тoзи ĸoнтeĸcт Teнeв зaяви, чe cфepaтa нa гopивaтa винaги e билa дeлиĸaтнa тeмa и пpeдвид cъздaлaтa ce cитyaция, дъpжaвaтa тpябвa дa влeзe в poлятa cи и cпeшнo дa peaгиpa c мepĸи. Cпopeд нeгo тpябвa дa ce пpилoжaт нaвpeмeнни и ĸoнĸpeтни мepĸи oт пpaвитeлcтвoтo ĸaтo oгpaничaвaнe нa изнoca нa гopивa, изpaбoтвaнe нa мeтoдиĸa зa cпpaвeдливo диcтpибyтиpaнe нa ĸoличecтвa cтoĸи oт Дъpжaвния peзepв, cпиpaнe нa няĸoи изиcĸвaния в Hapeдбaтa зa гopивaтa и Зaĸoнa зa eнepгиятa oт възoбнoвяeми изтoчници, дoĸaтo ce ycпoĸoи пoлoжeниeтo.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР