Пред камерата на Novini.bg депутатът от ГЕРБ и бивш министър

...
Пред камерата на Novini.bg депутатът от ГЕРБ и бивш министър
Коментари Харесай

Делян Добрев със съвети как да управляваме парите си

Пред камерата на Novini.bg депутатът от ГЕРБ и някогашен министър на стопанската система Делян Добрев Делян Александров Добрев е роден в град Хасково. Той приключва висшето си... към профила изясни какви ще бъдат изгодите от признатите тази седмица на второ четене промени в Закона за обществено предложение на скъпи бумаги.

Считаме, че с тези промени ще се подтиква развиването на финансовия пазар, което бе една от главните спънки пред развиването на стопанската система. Всъщност до момента нашата стопанска система, заради не добре развъртян финансов пазар, разчита само на банковото кредитиране, до момента в който при развитите страни има два източника на финансиране – банково кредитиране и финансов пазар, съобщи Добрев.

Част от измененията включват въвеждането на напълно нова инструкция на Европейския съюз от април 2017 година, която планува дребните компании да не изготвят проспект за набиране на капитал и да имат по-облекчени условия при, в случай че наберат капитал до 1 млн. евро. По този метод ще се подтикват дребните компании да търсят средства през финансовия пазар, разясни депутатът.

Друга смяна е опцията фирмите да раздават дивиденти два пъти годишно, което ще насърчи самостоятелните вложители. Това за последните 10 година носи забележителна рентабилност, стигаща до 11% на година. Това са повече приходи от банковите депозити даже преди рецесията. Към този миг нулевите лихви по депозитите би трябвало да подтикват финансовия пазар. Това към този момент се следи в други страни, само че в България към момента не е добре развито. В интервали, в които лихвите по депозитите са ниски, алтернативата вложения в акции е доста добра опциия, уточни Делян Добрев.

Той сподели, че с приемането на измененията се облекчават процедурите по набиране на капитал освен за дребните, а и за междинните и огромни компании в България. От една страна даваме опция на всички компании в страната да набират такива средства, с цел да вършат вложения, а въпреки това даваме атрактивни условия на физическите лица от междинната класа да влагат в акции на финансовия пазар, съобщи някогашният стопански министър.

По статистика ние имаме много огромна по размер междинна класа, тъй като има много хора с приходи над 2000 лева Да предположим, че тези хора имат спестявания, които могат да влагат в финансовия пазар, вместо да ги държат на депозит при нулеви лихви, или да влагат в покупка на жилище за отдаване чартърен или препродажба. Такъв един актив е с по-ниска ликвидност, тъй като в случай че ти потрябват пари, ще мине време, до момента в който продадеш недвижимия парцел, разяснява депутатът от ГЕРБ.

Според Добрев едно от най-важните неща след законовите промени ще се случи през есента, тъй като се възнамерява от 1 октомври да стартира вторичната търговия на държавни скъпи бумаги на Българската фондова борса. Така всяко физическо лице и всяка компания ще има опция да си купи държавни скъпи бумаги, а те, по думите на депутата, носят по-висока рентабилност и са по-сигурни от депозитите.

По обявата работиха Галя Георгиева и Константин Веков
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР