Пред еврокомисаря по разширяването президентът Румен Радев изрази своите притеснения,

...
Пред еврокомисаря по разширяването президентът Румен Радев изрази своите притеснения,
Коментари Харесай

Радев към Вархеи: Свидетели сме на дискриминация и престъпления от омраза срещу българите в РСМ

Пред еврокомисаря по разширението президентът Румен Радев изрази своите терзания, че се усилва систематичната дискриминация против българите в Северна Македония. Държавният глава съобщи, че България чака европейските институции да реагират освен, когато са наранени правата на евродепутати, само че и на елементарни хора с българско съзнание. Повод за това е случая от 6 май, когато евродепутатът Андрей Ковачев не беше позволен в югозападната ни съседка, което провокира остра реакция от евроинституциите.

Президентът Румен Радев и еврокомисарят по разширението Оливер Вархеи се срещнаха на " Дондуков " 2 като хора, които работиха по формулата 1+5, издигнала в приоритет вписването на българите в Конституцията на Република Северна Македония и отворила пътя на страната към Европейски Съюз. Президентът подсети, че Скопие не е извършил към момента главният си ангажимент.



" Няма прогрес по най-важния въпрос, който е и наложително изискване за начало на договарянията, а точно смяна в Конституцията с вписването на българите като съставка от държавотворните нации ", сподели Румен Радев, президент на Република България.

Радев означи палежите, похищенията и стрелбата против българските клубове и приемането на специфичен закон с назад деяние, посредством който от 17 000 сдружения в РСМ единствено 2 бяха неразрешени, и двете са български - " Цар Борис Трети " в Охрид и " Иван Михайлов " в Битоля.

" Свидетели сме на засилваща се систематична дискриминация, на полицейски, административен и правосъден произвол по отношение на българските сдружения, на усилване на закононарушения от ненавист против българите и хората с българско съзнание в РСМ ", уточни Радев.



Радев изрази терзанието си от нападенията над българи като Христиан Пендиков.

Президентът благодари за острата реакция на Вархеи и евроинституциите против недопускането на евродепутата Андрей Ковачев да влезе в РСМ, с цел да стигне до българското военно гробище в Ново село, и уточни, че чака сходни реакции и когато са засятат правата и на македонските българи.

Еврокомисарят Вархеи означи, че Европейската комисия ще продължи да следи за осъществяването на критериите за добросъседство от страна на РСМ.

" Европейските критерии за добросъседски връзки, като част от Копенхагенските критерии, постоянно са били доста ясни и ние към този момент преведохме какво те значат в връзките сред България и РСМ ", сподели Оливер Вархеи, еврокомисар по разширението.



фотоси: БГНЕС

Според еврокомисаря, 2023 година би трябвало да е годината, в която процесите по интеграция на Западните Балкани да бъдат ускорени.

По-късно Вархеи се срещна с водача на ГЕРБ Бойко Борисов, който е показал, че България е изпълнила своя дълг да поддържа европейската вероятност на РСМ, а в този момент е време съседите ни да изпълнят своите задължения за конституционно гарантиране на правата на хората с българско съзнание.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР