Пред БНР адвокат Александър Кашъмов от програма "Достъп до информация"

...
Пред БНР адвокат Александър Кашъмов от програма "Достъп до информация"
Коментари Харесай

СРАМ! ЦАЧЕВА ПОПИЛЯНА С АНТИКУРОПЦИОННИЯ Й ЗАКОН: Връщаме Държавна сигурност на бял кон!

Пред БНР юрист Александър Кашъмов от стратегия "Достъп до информация " съобщи,че поставяните към антикорупционния закон чисто политически въпроси са без значение. С предлаганите разпореждания няма да се реализира действителна предварителна защита и действително опълчване на корупцията.

"Законът бе разискван необятно, само че резултатите от тези разисквания и другите експертни отзиви, в това число институционални, не са взети поради ", счита Кашъмов.

Като уточни, че законодателството на Европейския съюз не изисква приемането на подобен закон и че в множеството страни от Европейски Съюз сходен закон няма, той добави, че сегашният план не взема решение казуса с трите съществени целта на битката с корупцията – неналичието на гласност на декларациите на държавните чиновници за спор на ползи, въвеждането на механизъм за подаване на сигнали при висши държавни чиновници и ограничения за предварителна защита на корупцията, тъй че администрациите да могат да я предотвратяват на ранен стадий.

"Донякъде се взема решение въпросът със сигналите. По отношение на публичността на декларациите ситуацията се утежнява и отива към интервала на приемането на Закона за спор на ползи през 2009 година, когато кметът на общината трябваше да си взема решение дали даден чиновник е в спор на ползи. Естествено, че там, където има затваряне на феодалните звена, там битка с корупцията не може да има. Тук има връщане към една по-лоша уредба ", счита Кашъмов и назова плануванаъа в закона конфискация "абсолютно безумно решение ".

"Престъпници, професионални убийци и крадци, на които би трябвало да бъде отнемано имуществото, да бъдат поставяни паралелно с министри и народни представители – не е нужно човек да е правист, с цел да разбере парадокса на сходна уредба. В момента е препоръчана глава девета, с която на процедура комисията, която ще се сътвори, съставлява връщане на Държавна сигурност на бял кон, защото се основава опция посредством сътрудници и сътрудници да се получават доноси, по силата на които тази комисия ще стартира да се рови в данните на хора, които заемат висши позиции, без никакво законово съображение. Тези неща би трябвало да се изчистят наложително, " счита юристът.

Според Христина Тодорова от "Галъп интернешънъл ", сега изследванията демонстрират, че обществото би било според единният антикорупционен орган да бъде зависещ на президента, тъй като президентската институция се употребява с по-голямо доверие.

"Обществото има високи упования за волята, която желае да види от страна на парламент и държавно управление за битка с корупцията ", изясни тя. Тодорова обаче не вижда възможност и единодушие от страна на ГЕРБ да се вслуша в предложенията на Българска социалистическа партия.

"Виждаме ясното разграничение на ръководещи и съпротива и държание на ръководещите, които загатват, че имат цялостно болшинство и този закон ще бъде признат по този начин, както те го оферират ", сподели още Тодорова.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР