Преброяването на населението ще се проведе от 7 септември до

...
Преброяването на населението ще се проведе от 7 септември до
Коментари Харесай

Броят ни между 7 септември и 3 октомври, ще има и глоби, ако някой откаже да бъде преброен

 Преброяването на популацията ще се организира от 7 септември до 3 октомври. Ще има електронно броене и такова с преброители, които ще посещават хората на адрес. Това съобщи пред БГНЕС шефът на Дирекция " Демографска и обществена статистика " в Националния статистически институт Магдалена Костова.

От 7 до 17 септември ще бъде електронното броене, а от 18 септември до 3 октомври ще е преброяването с преброители. От Национален статистически институт се надяват в този интервал от годината заболеваемостта от COVID-19 да е по-малка поради по-големия брой имунизирани.

Тези, които се преброят електронно, ще получат код, генериран от системата на Национален статистически институт, който ще би трябвало да дадат на преброителя в увещание на това, че са го създали онлайн.

" Преброителят би трябвало да ревизира дали всички лица в жилището са се преброили с този електронен код и да го запише в преброителните описи. Това е належащо, защото от предходния ни опит, ние знаем, че се случва от време на време да се пропущат хора в жилището. Обикновено не се броят децата или други членове на семейството по една или друга причина ", посочи Костова и добави, че не е наложително преброителят да влиза в дома на индивида, както и да изисква документи като нотариален акт или други доказващи благосъстоятелност.

Тя акцентира, че е доста значимо да не остане непреброен човек, без значение дали живее в противозаконна сграда или колиба, защото въз основата на тези данни се възнамеряват и вършат политики в обществената област, в региона на опазването на здравето и подпомагането.

" Данните от преброяването се употребяват през целия 10-годишен интервал сред две преброявания и са извънредно значими. Тези данни служат и за финансиране по еврофондове, за разнообразни планове – водоснабдяване, канализация и други инфраструктурни планове ", разяснява шефът.

По отношение на въпросите, касаещи съществуването на техника и съоръжение на жилището, Костова изясни, че това е належащо, с цел да се дефинира общественият статус на българина – при какви условия живее, дали има достъп до интернет, дали има телевизия и други услуги, които употребява. Тя твърди, че тази информация се показва в систематизиран тип и не се дава самостоятелно на никого.

Попитана дали има опция човек да не бъде преброен, Костова сподели, че при отвод някой да бъде преброен, законът планува санкция в размер на 160 лв..

" Нашата цел не е да пълним държавната хазна с санкционирани хора. Нашата цел е да преброим всички лица и всеки да разбере, че това е значимо и е за всички нас ", споделя още шефът.

За преброяването са нужни към 30 000 преброители и контрольори, от които през ноември предходната година са били набрани близо 28 000.

" Проблем с набирането имахме в огромните обитаеми места – София, Пловдив и Варна. Там несъмнено не достигнахме стремежи брой, само че се надяваме, че там ще има повече електронно преброени ", проучва шефът и разгласи, че през месец юни Национален статистически институт ще започва нова акция за набиране на преброители и те ще работят на цивилен контракт.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР