Преброяването на населението се превърна в тема, която е обществено

...
Преброяването на населението се превърна в тема, която е обществено
Коментари Харесай

Председателят на НСИ: Фалшива новина е, че преброяването се прави, за да се увеличат данъците

Преброяването на популацията се трансформира в тематика, която е публично значима, само че обществото наподобява неглижира. Днес, 30 септември, изтича крайният период, в който. Докъде стигна акцията, какво следва и отговорите на още забавни въпроси по тематиката - беседва с ръководителя на Националния статистически институт (НСИ) Сергей Цветарски.

Господин Цветарски, през днешния ден е последният ден за онлайн преброяването. Колко българи са се преброили електронно?

До края на вчерашния ден се бяха преброили близо 2,3 милиона души онлайн и още към 2 милиона бяха преброени от преброителите. Хората имат още малко време до 12:00 часа тази вечер, с цел да се преброят онлайн. След това ще бъдат посетени от преброители в идващите дни.

При този невисок интерес има ли опция за ново удължение на периода за Преброяване 2021?

Срокът на онлайн преброяването беше продължен към този момент до 30 септември и това е дефинитивно. Вчера Министерският съвет взе решение за удължение на периода на преброяването с преброители. То ще продължи до 10 октомври и по този начин ще бъдат преброени хората, които не са го създали онлайн до през днешния ден.

Има ли някаква възможност да не се преброяват 1-2 милиона души и какви са аварийните разновидности за Националния статистически институт, с цел да си набави задоволително надеждна информация за популацията на територията на страната?

Толкова доста хора не може да останат непреброени. Но постоянно има хора, които по една или друга причина не са обхванати при най-голямото статистическо проучване. Например има доста хора, които сега са в чужбина. Имам поради хора, които непрекъснато живеят в страната, само че в този момент за месец-два или повече не са тук. Информацията за тях ще бъде съпоставена с административни регистри и в случай че регистрите удостоверяват, че тези хора работят тук, заплащат налози, сметки, те ще бъдат добавени. Също по този начин е допустимо да има българи, живеещи в чужбина, само че по време на преброяването са били тук, те пък ще бъдат извадени от непрекъснато наличното население на страната.

А за какво българите от чужбина нямат опция да се преброят онлайн и по какъв начин е планувано да бъдат преброени тези хора?

Целта на всяко едно броене по света е да откри какъв брой е непрекъснатото население на една страна, защото на всички места има миграция. Сега ние преброяваме освен българите в България, само че и чужденците, които живеят непрекъснато тук. Същото е и за българите, които живеят в чужбина – те ще бъдат преброени в страната, в която живеят непрекъснато. Затова, а и поради киберсигурността, достъпът до осведомителна система " Преброяване 2021 " е спрян от чужбина.

Има ли заплаха от претоварване на системата през днешния ден и какво да вършат хората в такива случаи?

По принцип българите се славим с това да вършим всичко в последния миг. При преброяването през 2011 година последният ден в системата се струпаха близо 4 пъти повече хора, в сравнение с всекидневно се преброяваха за едно денонощие. Не е изключено това да се случи и в този момент. Затова от няколко дни непрестанно призоваваме хората да не чакат крайния период. Надяваме се да няма претоварване или спиране на връзката с други регистри.

Едно от главните терзания на лицата, които се броиха онлайн и които към момента не са предали кода си (или не е пристигнал преброител да го вземе) е, че ще бъдат санкционирани със 160 лв.. Какво бихте ги посъветвали?

Не, те няма да бъдат санкционирани, тъй като те са изпълнили уговорката си да се преброят. Тези хора не е нужно да търсят преброителя си. Ако има някаква потребност от доуточняване на информацията или в случай че би трябвало да се запишат данни за постройката, в която живеят, преброителят би трябвало да ги потърси. (бел. ред. - тя е 160 лева.)

В някои от форумите в интернет се появиха изказвания, че данните от преброяването ще бъдат употребявани за повдигане на налозите. Това правилно ли е?

Това е характерен образец за подправена информация. В преброителната карта даже не се съдържат данни за това чия е собствеността на жилището. Ние не се интересуваме от собствеността. Нас ни интересува единствено това по какъв начин живеят хората. Нещо повече - в Закона за преброяването е записано категорично, че самостоятелните данни, получени за задачите на преброяването, не могат да се употребяват като доказателства пред органите на изпълнителната и правосъдната власт. Тази информация ще се употребява единствено за статистически цели.

В последна сметка преброяването наложително ли е и за какво българите би трябвало да се броят?

Да, преброяването е наложително, както е било постоянно. То е регламентирано със Закона за преброяването и жилищния фонд през 2021 година и получената информация е извънредно значима и потребна за бъдещето на обществото ни. Както обичаме да споделяме – статистическите данни са термометърът на обществото. Те са извънредно значими, с цел да бъде сложена вярна диагноза и да бъде назначено лекуване.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР