Преброяване на бездомните котки. Започва в столичния квартал Яворов, за

...
Преброяване на бездомните котки. Започва в столичния квартал Яворов, за
Коментари Харесай

Защо броят котките в столичен квартал?

Преброяване на бездомните котки. Започва в столичния квартал " Яворов ", с цел да даде картина какъв брой е огромен казусът с безстопанствените животни. Всяко коте ще бъде снимано с джипиес координатите му. Според уредниците от фондация " Четири лапи " самодейността е потребна, тъй като популацията на бездомните котки се усилва и са нужни ограничения за нейното понижаване.

Някои бездомни котки имат шанс. Лесно намират не просто дом, а семейство, което им дава същинска обич. Мирон е една от тези котки.

Моят котарак Мирон също е бил безприютен. Изхвърлен от първите си стопани, в страха си от улицата нахълтал в полицейска приемна. След това се озова при мен. Сега се радва на доста обич и на доста фенове в обществените мрежи.

Преди две години ви разказахме за известната котка Цонка, която през днешния ден към момента е бездомна, само че е щастлива - получава доста храна и любов във ветеринарната клиника, където я обгрижват. Освен това е известен инфлуенсър.

" Цонка се радва на чудесно здраве и отличен показател на мазнините. Дотолкова е известна, че даже си направихме стикери във вайбър с нея ", сподели доктор Мила Бобадова - ветеринарен доктор.

Мирон и Цонка обаче са дребна част на фона на огромния брой бездомни животни. Мърко да вземем за пример търси осиновители, които да го обичат макар че се движи с две протези.



" Той е потърпевш котарак навръх улицата, евентуално попаднал в мотора на автомобил и неговите лапички бяха изцяло развалени, нямаше по какъв начин да ги запазим ", изясни доктор Надежда Пенчева - шеф на клиниката на фондация " Четири лапи ".

За да няма потърпевши като Мърко, фондация Четири лапи прави броене на котките в квартал Яворов. Това е единствено първа част от акцията. Втората включва хуманно залавяне и кастрация.

" Искам да успокоя жителите, които се тормозят. Ние ще връщаме котките на мястото, където са хванати. Могат да бъдат спокойни. Всяко котенце минало през тази процедура ще бъде обработено, ще му бъде сложена ваксина за бяс, също по този начин ще му бъде сложено обезпаразитяване външно и вътрешно ", посочи доктор Надежда Пенчева.

Ветеринарите обаче се надяват същинското понижаване на популацията да пристигна и с повече осиновявания, тъй като на улицата е рисково.

" Почти нямаме бездомна котка, предходна през рентгеновия уред, която да няма сачми по тялото си с друга отминалост ", разкри доктор Мила Бобадова - ветеринарен доктор.

Ако видите на улицата коте с леко подрязано връхче на ухото, можете да бъдете сигурни, че е бездомно и кастрирано. И че може да ви подари със своята компания, лоялност и любов.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР