Преболедуването на COVID-19 може да има сериозни негативни последици за

...
Преболедуването на COVID-19 може да има сериозни негативни последици за
Коментари Харесай

Ваксинацията срещу COVID-19 предпазва от усложнения за мъжкото здраве |

Преболедуването на COVID-19 може да има съществени отрицателни последствия за мъжкото здраве. COVID-19 визира клетките, които създават мъжкия сексуален хормон тестостерон, както и тези, които подкрепят производството на сперматозоидите.

Доказано е, че болестта може да докара до неплодородие при мъжете. Това показва акад. проф. доктор Чавдар Славов, дмн, шеф на Клиниката по урология в УМБАЛ „ Царица Йоанна - ИСУЛ “ в изявление за акцията „ +мен “ за изгодите от имунизациите и имунизацията против COVID-19.

В организма коронавирусът SARS-CoV-2 се свързва с рецепторите на кафези, богати на АСЕ2 (ангиотензин-конвертиращия ензим 2). Навлизайки в клетките, той може да провокира инфекциозен развой. Най-често това се случва в белия дроб, който е богат на АСЕ2, само че тестисът също е един от органите с интензивно скупчване на такива рецептори.

В резултат на това мъжете могат след време да изгубят репродуктивната си дарба, изяснява акад. Славов и акцентира, че имунизацията е единственият метод да се избегнат следствията, до които може да докара COVID-19.

Безплодието е особено за мъже в репродуктивна възраст сред 20 и 50 година

„ За да се развият сходни проблеми с мъжката полова система на съответния пациент, няма никакво значение дали той е преболедувал леко или тежко COVID-19. Kогато болестта премине, се оказва, че има нарушаване в сперматогенезата. Това се открива със спермограма, на която се откриват понижен брой или липса на сперматозоиди, нарушавания в морфологията или в подвижността им “.

„ При нас също имаме пациенти с сходни проблеми. Повече от 6 месеца след преболедуване, при проявено предпочитание да имат деца и направена в тази връзка спермограма, се откриват фертилитетни нарушавания, т. е. неплодородие. В тази връзка в нашата клиника започваме лична стратегия, ориентирана към следене и оценка на гениталния статус на пациенти в репродуктивна възраст, които са преболедували COVID-19, без значение в каква форма. Програмата обезпечава опция да се проконтролират спермограмата и равнищата на тестостерон на искащите мъже “, отбелязва още акад. Чавдар Славов.

Цялото изявление на акад. Чавдар Славов и още потребна информация за имунизациите и имунизацията против COVID-19 можете да намерите.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР