Преболедувалите Ковид са поне толкова добре защитени, колкото ваксинираните, смятат ...

Преболедувалите Ковид са поне толкова добре защитени, колкото ваксинираните, смятат

Преболедувал или ваксиниран: Коя защита е по-силна срещу К-19?

Преболедувалите Ковид са най-малко толкова добре предпазени, колкото имунизираните, считат вирусолозите. По финални данни отбраната, построена при хората, прекарали болестта, трае към година.

 

Преболедувалите ковид в Германия се радват на същите свободи като изцяло имунизираните, само че единствено за срок от шест месеца. Някои проучвания макар че сочат, че тяхната отбрана трае надалеч по-дълго. 

" Това шестмесечно предписание към този момент не почива на научно основание ", счита Себастиан Улберт от Института по клетъчна терапия и имунология в Лайпциг. Наличните досега данни показват отбрана от към осем месеца, споделя ръководителят на Постоянната комисия за имунизация към Института " Роберт Кох "  Томас Мертенс. 

Защитата след боледуване е най-малко една година

Според Улберт макар че преболедувалите постоянно може да са добре предпазени и година след инфекцията, в това число против нови разновидности на вируса като Делта. При имунизациите това още се изследва. Те " в най-положителния случай реализират имунитет, подобен на този при преболедуване ", споделя Улберт. 

В момента в Германия прекаралите Ковид-19 би трябвало да си слагат една доза от някоя от утвърдените ваксини шест месеца след положителния тест, с който е открита инфекцията. При изцяло имунизираните документът важи една година. Имунният отговор, провокиран от зараза, " подтиква дълготрайната имунологична памет ", изяснява Улберт. Това съгласно него значи, че " преболедувалите са най-малко толкова добре предпазени, колкото имунизираните, по тази причина не може след шест месеца да се одобрява, че надали не не са се срещали с вируса ".

До сходни изводи стига и немското Дружество по вирусология. Имунната отбрана след имунизация и боледуване се построява по подобен метод. Имунната система основава антитела, които стартират да циркулират в кръвта. Освен това решаващо за имунната отбраната е изграждането на кафези на паметта, които при следващ контакт с вируса могат да задействат бърз отговор на организма и производството на нови антитела. Дори при спад в броя на антителата, клетките на паметта може да са задоволителни за построяване на ефикасна отбрана.  

Преболедувалите са предпазени и от разновидностите?

Една от разликите сред това да си имунизиран и да си бил инфектиран е, че наличните имунизации провокират имунен отговор против част от патогена (обикновено шиповия протеин). Докато при преболедуване имунният отговор е ориентиран против целия вирус. Следователно тези, които са прекарали заболяването, биха могли да имат преимущество да вземем за пример при появяването на нови разновидности. Те постоянно показват разновидности в протеина на шипа, което значи, че имунният отговор на тези, които са били имунизирани, може да отслабне. 

Редица проучвания доказват, че с помощта на клетките на паметта, построени след зараза от Sars-CoV-2, при нов контакт с вируса преболедувалите построяват доста бързо нови антитела, които са по-ефикасни от антителата, построени след имунизация. Дружеството по вирусология заключва, че отбраната при преболедували трае най-малко година. 

Положителният тест за антитела не е задоволителен за зелен документ

В Германия преболедувалите са равнопоставени на имунизираните, само че единствено в случай че могат да докажат инфекцията си с позитивен PCR тест. " Има хора, които разполагат с антитела, само че не са предпазени от вируса, както и такива, които нямат антитела, само че имат отбрана ", споделя ръководителят на Института " Роберт Кох "  Лотар Вилер.

Дали антителата, които са развити, когато пробата е негативен, пазят от Ковид-19, към момента не е ясно на учените. Причините за това може да са няколко: не всички антитела, които се построяват, фактически пазят от вируса. Освен това пациент може да има позитивен резултат за антитела, тъй като е боледувал от различен ковид (не Ковид-19). 

 

Източник: novinite.bg