Празниците свършиха, времето е лошо, завръщаме се към ежедневните си

...
Празниците свършиха, времето е лошо, завръщаме се към ежедневните си
Коментари Харесай

Третият понеделник на януари: Най-депресирящият ден в годината

Празниците свършиха, времето е неприятно, завръщаме се към ежедневните си отговорности. Накратко задоволително мотиви има да стартираме да изпадаме в неприятно въодушевление. Но не се тревожете, не сте единствени, тъй като през днешния ден е Мрачният понеделник - най-депресиращият ден в годината.

Макар и да се отбелязва всяка година, изборът на деня не е строго закован на една и съща дата. Но, денят наложително е понеделник и то третият понеделник от януари, тъй като и без друго за множеството хора първият ден от седмицата е най-неприятният.

Преди 16 години психологът доктор Клиф Арнъл от Англия вкарва понятието Тъжен понеделник (Blue Monday), с цел да опише третия понеделник на януари – ден, който той самият дефинира като най-депресиращият в годината. Според него точно тогава стартират да се натрупват прекалено много фактори, които въздействат зле на настроението ни, а точно:

- студено и тъмно време;

- неприятното чувство за нарастващи  задължения поради харчовете през отминалите празници;

- умората и претоварването от същите тези празници, от които е минало към този момент много време, само че не задоволително. 

Освен това множеството хора към този момент са съумели да нарушат най-малко част от новогодишните обещания си към себе си, което води и до тягостен спад на персоналната мотивация.

Изследователите считат, че най-щастливите дни в годината са Бъдни Вечер и Коледа, следвани от Нова година, Свети Валентин и " първият безоблачен уикенд от годината ".

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР