Празниците са общи, защо да не ги празнуваме? Така министър-председателят

...
Празниците са общи, защо да не ги празнуваме? Така министър-председателят
Коментари Харесай

Илинден е празник, който и ние обичаме, заяви Борисов в Скопие

" Празниците са общи, за какво да не ги честваме? " Така министър-председателят Бойко Борисов отговори на въпрос на македонска медия - за какво на националния ден - Илинден, трябваше да чествате с Република Македония?

Непосредствено след изказванията на двамата министър-председатели на България и Република Македония при подписването на Договора за другарство, добросъседство и съдействие сред двете страни бе дадена опция за журналистически въпроси. Подписването на контракта и изказванията на двамата министър председатели се излъчваха директно по Българска национална телевизия.

 Подписахме контракта за добросъседство с Македония Обновена
Подписахме контракта за добросъседство с Македония

България е първата страна в света, признала Република Македония

В присъщия за Борисов жанр, той на собствен ред попита - " Ами да се сбиеме тогава!? На Балканите години наред вършим това нещо. Много пъти сме се сбили и всички сме велики - Велика Албания, Велика България, Велика Сърбия, Велика Македония. Всички сме велики и от войните я докарахме Балканите да са най-бедното и най-изостаналото място на Европа. Ако се върнем обратно. Ние с сътрудника желаеме да вървим и да достигнем нивата на Германия, Австрия, Франция, Холандия. Там желаеме да отидем. И това е празник, който и ние обичаме. Извинявайте, че си го честваме ".

 Борисов: Договорът с Македония демонстрира, че Балканите към този момент не са размирни Обновена
Борисов: Договорът с Македония демонстрира, че Балканите към този момент не са размирни

След 10 години резултатите ще бъдат видни и за двете страни

Борисов настоя, че след подписването на контракта и двата меморандума в региона на енергетиката и превоза, страните от района имат необичаен късмет в посока на осъществяване на договореностите от Берлинския развой за възобновяване, подсилване, присъединение на Западните Балканите към Европейски Съюз. Вторият миг е открояването на Черноморския и Дунавския район за съдействие, какъвто е акцентът на българското председателство на Европейски Съюз.

Борисов напомни, че на вниманието на Европейски Съюз стоят Балканите. По думите му в идващите до шест месеца (колкото трае ротационното председателство в Съвета на Европейски Съюз, а след Българското при започване на 2018 година, следват това на Австрия и Румъния) имаме редкия късмет Черноморският район, Дунавската тактика, Берлинският развой, разширението на Балканите в границите на две години да стои на вниманието на Европейски Съюз.

 Договорът за добросъседство може да почисти старите разногласия с Македония
Договорът за добросъседство може да почисти старите разногласия с Македония

Бившият ни дипломат в Скопие Ангел Димитров вижда нови хоризонти в връзките сред страните

" Договор нямаше да се подпише, в случай че не беше и куража на сътрудника Заев. За нас този контракт е пожелателен, значим, даващ звук пред Европа, че можем да бъдем фактически добросъседи ", посочи още Бойко Борисов.

По думите му македонските му сътрудници би трябвало доста интензивно и бързо да вървят по пътя към Европейски Съюз и НАТО. " Аз мога да кажа за България. Всичко хубаво се е случило, когато сме в Европейски Съюз. Аз съм живял и в соцлагера и знам по какъв начин изглеждаше България тогава и България в този момент ", посочи той и добави, че без европейската взаимност не биха били вероятни огромните инфраструктурни планове, свързани с метрото, автомагистралите, пречиствателните станции.

 Тържествено посрещнаха Борисов в Скопие
Тържествено посрещнаха Борисов в Скопие

Договорът за добросъседство е реалност

" Бил съм в соцлагера - по-хубаво от Европейски Съюз няма ", съобщи министър-председателят. Борисов пожела на Република Македония и на жителите ѝ бързо да влязат в огромното европейско семейство.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР