Празниците, посветени на 120-годишнината от рождението на композитора и диригента

...
Празниците, посветени на 120-годишнината от рождението на композитора и диригента
Коментари Харесай

Краеведска конференция откри Дикоилиевите празници в Монтана

Празниците, отдадени на 120-годишнината от рождението на композитора и диригента Дико Илиев, започнаха с краеведска конференция в Регионална библиотека „ Гео Милев “ в Монтана.
Изследователската среща е под надпис „ Музика за епохи “ и тя е съпътстващо събитие на 16-и Международни празници на духовите оркестри “Дико Илиев”, разясни шефът на библиотеката Анелия Иванова:
"Целта на тази конференция е да се изнесат отчети, които са труд и плод, забележете- не на историци и краеведи, а на сътрудници от читалищата от 18 обитаеми места в област Монтана, които в последните няколко месеца отдадоха от времето, от труда си да изготвят тези отчети и да ги показват. "
Кметът на Монтана Златко Живков приветства лекторите в конференцията:
"Това, което може би събира съвсем всичко, което той е направил, без да разясняваме и оспорваме заслугата на другите композитори каква е, че едно от предложенията за българските знаци, едно от шестте оферти, беше творчеството на самобитния композитор Дико Илиев. Когато приказваме за български знаци, няма различен музикант или композитор, който да претендира за сходно нещо. Аз считам, че това е красноречиво доказателство за силата на гения на един саморасъл човек, който е роден и израснал в нашия край. "
Гости на конференцията в библиотеката бяха ръководителят на Общинския съвет на Монтана Иво Иванов, Александър Герасимов, шеф на дирекция “Хуманитарни дейности” в Община Монтана. Заместник регионалният шеф на МонтанаЦветко Цветков поздрави уредниците за краеведската конференция:
"Наред да кажем с Бах, Бетховен, Чайковски и други велики международни композитори, като българин си го уеднаквявам и бай Дико Илиев към едно от огромните и значимите международни наследства и си избирам и българското Дунавско хоро. "
Присъстващите на конференцията в библиотеката разгледаха и документална галерия със съхранени фотографии. Всички отчети, фотоси и записи на оркестрите ще станат част от цифрова сбирка "Духова музика ".
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР