Празниците идват, а с тях и все по-примамливи предложения да

...
Празниците идват, а с тях и все по-примамливи предложения да
Коментари Харесай

Как да избегнем рисковете на празничното пазаруване

Празниците идват, а с тях и все по-примамливи оферти да си купим едно или друго, които постоянно са и разнообразни от офертите в останалото време. 

В тези дни хората чакат да си купят нещо по-атрактивно, което обаче може да се окаже, че въобще не съществува. Всеки се пробва да направи по-оригинален подарък и ето тук е рискът.

През годината се стараем да поспестим средства, само че пък по празниците ставаме по-щедри и си разрешаваме неща, които сме се възпирали да си купим. Така сме склонни да похарчим малко повече пари и не постоянно вършим нужното изследване дали те не са прекалено много за това, което ни се предлага, сподели за Българска телеграфна агенция Габриела Руменова, дълготраен специалист в областта на отбраната на потребителите и създател на платформата " Ние, потребителите ".

Платформата е основана с концепцията за шерване на персонален опит и потребни препоръки, които да предпазят или " измъкнат " от неприятни обстановки при извършване на покупки.

Пристигат запитвания, даже и недоволства от хора, на които по някакъв метод са били нарушени правата. Единият случай беше на дама, която си беше закупила долни дрехи от международен бранд, само че в действителност се оказва, че е имитация и полученото по никакъв метод не подхожда на фотосите, които са били показани. Това е едно от предизвестията, които отправихме - внимавайте, когато онлайн или в обществените мрежи ви се оферират предложения, които са сякаш от одобрени марки на съмнително по-ниски цени, даде образец тя.

 istock istock
По думите й към този момент хората пазарят извънредно доста в интернет, само че не постоянно от типичен електронни магазини, което носи и по-голям риск от измами и нелоялни търговски практики.

Когато приказваме за потребителската отбрана в онлайн пространството, виждаме, че се прибавя и тематиката за отбрана на персоналните данни, която през годините не е кореспондирала толкоз директно с потребителската отбрана. Заради нашето държание в интернет, ние можем да бъдем " профилирани " и по-късно всички данни, които са събрани за нас във виртуалното пространство, да бъдат употребявани от експертите по маркетинг. Така можем да бъдем атакувани с съответни предложения, които в един миг да ни изкушат да създадем покупки, засягащи по някакъв метод икономическите ни ползи. Темата за отбраната на персоналните данни е нещо ново в областта на потребителската отбрана и считам, че това е идващото предизвикателство, което би трябвало да бъде преодоляно в напъните за повишение на потребителската просвета, сподели Габриела Руменова.

Според специалиста друга огромна тематика е, до каква степен са действителни отзивите от потребителите за артикул или услуга. В Закона за отбрана на потребителите от края на май тази година участва текст, че търговци, които по един или различен метод основават подправени мнения, с цел да моделират потребителското държание и избор, който да бъде ориентиран към тях, носят и отговорност за това. Тук е и огромното предизвикателство пред контролния орган - Комисията за отбрана на потребителите, тъй като са й вменени пълномощия да реализира надзор и би трябвало сама да построи механизмите за това, разяснява тя.

 istock istock
Според Руменова е нужна осведомителна акция, от която да стане ясно по какъв начин потребителите да се ориентират кои мнения може би не са действителни. Целева група да бъдат самите търговци, на които да стане ясно, че публикуването на подправени мнения под тяхното " дирижиране " ще докара до наказания, че това се следи и че когато се случи, ще стане публично притежание и по някакъв метод ще рефлектира върху тяхната известност, добави тя. 

Но освен извършването на покупки по празниците крие риск от нелоялни практики. От платформата предизвестяват да вземем за пример, че при запазване на едно от най-търсените места за посрещане на Коледа и Нова година, и въобще на празнични мотиви - къщите за посетители, е добре да създадем някои предварителни инспекции и изследвания.  

Атакуват консуматори с подправени мейли след Черния петък

Оферти за наемане на къщи за посетители могат да бъдат открити да вземем за пример в уеб сайтове за безвъзмездни разгласи или сходни платформи, а цените на някои от тях да изненадат със своята атрактивност.

Освен цената, различен ориентир за истинността на обявата могат да бъдат фотосите. Внимавайте дали те не са взети от други обекти за настаняване, които обаче се оферират на напълно други цени.

В някои случаи не се показва прецизен адрес на къщата и се прави спогодба, че при наближаването на датата на резервацията в допълнение ще се изпратят координати или притежателят ще ви посрещне някъде по пътя и ще ви заведе до мястото. Накрая се оказва, че става дума за несъществуващи къщи-фантоми или за действителни къщи за посетители, които обаче са на различен притежател, дават образец от " Ние, потребителите ".

 istock istock
За да не попаднете в клопката, проверете дали обектът попада в регистъра на Министерството на туризма, който може да откриете на формалната интернет страница на ведомството на адрес: https://bit.ly/2Gqqo2j. Преди да извършите резервацията, се свържете с къщата и се уверете, че офертата е тяхна и че става дума за тъкмо това място за настаняване на този адрес. След превеждането на капарото, позвънете в къщата за посетители, с цел да потвърдите приемането на сумата и съществуването на резервация на ваше име. Запазете всички платежни документи и писмена преписка по отношение на резервацията, осъществявани разяснения или промени по нея. Преди да тръгнете, още веднъж се обадете в къщата за посетители, с цел да сте сигурни, че ви чакат.

Част от празника са освен подаръците и мястото, където ще го посрещнем, само че и атрактивната декорация. Когато избирате светещите гирлянди за елхата, първо проверете за маркировката съдебна експертиза, която подсигурява сходството на продукта с европейските условия за сигурност. Символът би трябвало да бъде подложен върху изделието или на прикован за него стикер, на опаковката или в съпътстващите документи. Прегледайте и за официални и забележими несъответствия, посъветва Габриела Руменова.  

Друга наложителна информация са главните електрически характерности на този вид стока: напрежение, мощ или ток, периодичност на електрическата мрежа. Броят на лампите, от които е формиран светещият гирлянд, също би трябвало да бъде посочен. Добре е при покупката да разберете дали лампичките са сменяеми, оферират ли се аварийни и да си вземете няколко, тъй като, с цел да останат безвредни гирляндите, изгорелите би трябвало да се заменят единствено с такива от същия вид или с вид, избран от производителя.

 istock istock

Проверете за директива за приложимост, която би трябвало да е предоставена от производителя, в това число и на български език, и спазвайте напътствията. Уверете се, че те се отнасят за съответния артикул. За външна декорация на двора или къщата, изберете предопределени за задачата гирлянди и обърнете внимание на така наречен IP-защита (от твърди частици и влага), като минималната целесъобразна е IP44. При потреблението на удължители за инсталацията, тяхната IP-защита би трябвало да е същата или по-висока от тази на гирляндите за сигурност от пожари.

Не купувайте гирлянди, за които липсва информация за името и адреса на производителя и/или вносителя, предлагат още от " Ние, потребителите ". Ако се съмнявате в сигурността на закупеното, спрете използването им, информирайте търговеца и подайте сигнал в Държавната организация за метрологичен и механически контрол. За потвърдено рискови артикули имате право да получите парите си назад. 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР