Празникът на Лютеницата“ за първи път ще се проведе на

...
Празникът на Лютеницата“ за първи път ще се проведе на
Коментари Харесай

Ути Бъчваров ще вари домашна лютеница по рецепта от региона на селата в Община „Марица“

Празникът на Лютеницата “ за първи път ще се организира на територията на Община „ Марица “ в с. Маноле на 9 септември 2023 година и ще се трансформира в традиция за жителите на общината. Кулинарният експерт Ути ще вари особено за жителите на Община Марица домашна лютеница от локална рецепта пред погледите на посетителите на Празника в Културно-информационен център Малтепе.  Бригада от младежи ще кълцат моркови, лук, мелят печени чушки и патладжани от рано сутринта, а сместта ще се изсипе в голяма тава с цел да къкри. Всички ще могат да и се насладят на вкусната рецепта с домакински самун от подници, основан по обичайната рецепта от бабите. 
Прочетете още
В рамките на събитието  ще се организира ревю на локални домашно приготвени продукти.  Ще се организира конкурс за най-вкусна домашна лютеница, от селата на общината, с цел да се замерят сили  в приготвянето на обичаната бабина лютеница. Почитателите на същинските усети,  жителите и гостите на Община „ Марица “ ще могат да се насладят на разнообразни обичайни храни и художествени произведения от района, както и да схванат по какъв начин се прави лютеница и локални гозби.

Събитието се организира в осъществяване на Проект „ Празник на лютеницата “, финансиран по Програмата за развиване на селските региони 2014-2020 година, съфинансирана от Европейския аграрни фонд за развиване на селските региони по Процедура посредством асортимент на планови оферти по  подмярка 19.2 „ Прилагане на интервенции в границите на тактики за водено от общностите локално развиване “ на Мярка 19 „ Водено от общностите локално развиване “ с контракт за безплатна финансова помощ BG06RDNP001-19.019-S2-12.01.2022 г г с Държавен фонд „ Земеделие “.

Целта на плана е да се запази и развие локалната еднаквост на основата на живото нематериално културно завещание на територията, неговата валоризация и принос за стопанското развиване, чрез консолидираното му в туристически действия и артикули.

Книгата с предписания ще запечата най-хубавите мостри на храната като културно завещание. Това ще разреши приобщаването на повече хора към културните обичаи на популацията на Община „ Марица “ -  Сподели Кметът на Община „ Марица “ – Димитър Иванов.

Каним всички поданици и посетители на Община „ Марица “ да споделят прекарването „ Празник на лютеницата “ на 9 септември от 11 часа в КИЦ „ Малтепе “ с. Маноле.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР