Празникът Хелоуин се отбелязва всяка година на 31 октомври -

...
Празникът Хелоуин се отбелязва всяка година на 31 октомври -
Коментари Харесай

Любопитни факти за Хелоуин

Празникът Хелоуин се отбелязва всяка година на 31 октомври - в навечерието на католическия Ден на Вси светии на 1 ноември. Първоначално той е бил публикуван в англоезичните страни, само че след това става известен в огромна част от Европа, включително и България, Латинска Америка, Австралия, Нова Зеландия и някои азиатски страни.

Честването на Хелоуин води началото си от традициите на античните келти в Шотландия и Ирландия . Келтските племена разделяли годината на две елементи - тъмна и светла. Преди началото на тъмния интервал от годината, в последния октомврийски ден, бил отбелязван езическият празник на реколтата Сауин. Смятало се, че през този граничен интервал сред лятото и зимата се отваря врата към отвъдния свят и че измежду хората могат да плъзнат духове. За да се защитят от нечисти сили, келтите обличали скотски кожи, палели огньове и правили жертвоприношения.

Сауин бил отбелязван и след разпространяването на християнството на Британските острови през 2-4 век. За да понижи въздействието на езическия празник, Католическата черква почнала от 8-ми век да отбелязва Деня на Вси светии - 1 ноември. Въз основа на тези два празника се оформили традициите, свързани с Хелоуин, който включва келтски традиции и католически обреди.

Главният признак на празника е фенер от тиква , в чиято сърцевина е сложена свещ. Той символизира края на прибирането на реколтата и също така оказва помощ да бъдат прогонени злите духове. Първоначално за основаването му в Шотландия и Ирландия била употребена ряпа . След като емигранти от Англия пренесли традициите на Хелоуин в Северна Америка, вместо на ряпа, почнало потреблението на по-достъпната в Новия свят тиква.

Черният и оранжевият цвят обичайно се свързват с Хелоуин. Оранжевото символизира мощ и устойчивост, а дружно с кафявото и златното - прибиране на реколтата и есента. Черното нормално е знак на гибелта и мрака и служи за увещание, че преди време Хелоуин е бил фестивал, маркиращ границите сред живота и неговия край.

Ето и някои любопитни обстоятелства за празника:

Хелоуин е вторият най-комерсиален празник след Коледа. В редица страни, измежду които Франция и Австралия, празникът е считан за нежелано и прекомерно комерсиално американско въздействие.

Думата " магьосница " идва от староанглийски и значи " мъдра жена ".

Смята се, че дете, родено на Хелоуин, има способността да беседва с духове.

Хелоуин е придружен от някои уплахи - фазмофобия (страх от призраци), викафобия (страх от вещерство), никтофобия (страх от тъмно). Страхът от самия празник е прочут като самхаинофобия.

Хари Худини - един от най-известните и загадъчни илюзионисти, живели в миналото, умира в нощта на Хелоуин през 1926 година

Салем, Масачузетс и Анока, Минесота са самопровъзгласилите се международни столици на Хелоуин.

Според класификацията тиквата е плод, а не зарзават.

Бостън, Масачузетс държи върха за доста тиквени фенери, запалени по едно и също време - 30 128.

Класическият хорър " Хелоуин " е сниман за 21 дни. Звуците от намушкване във кино лентата са създадени от забиването на нож в любеница.

В Белвил, Мисури е нелегално човек да желае бонбони на празника, в случай че е над 13-годишна възраст.

В Дъблин, Джорджия е нелегално човеци над 16-годишна възраст да носят маска и слънчеви очила, или да покриват по какъвто и да е различен метод лицата си на Хелоуин.

В Алабама законът не разрешава преобличането като духовник или монахиня на празника.

Петдесет % от малчуганите избират да получават шоколадови бонбони за Хелоуин, 24 % - нешоколадови, а 10 % - дъвки. Торбичката с лакомства, която едно дете събира на празника, съдържа приблизително 11 000 калории.

Рекордът за най-бързо издълбаване на облик върху тиква е 24.03 секунди и принадлежи на Стивън Кларк.

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР