Празникът е свързан с честването на Деня на големия християнски

...
Празникът е свързан с честването на Деня на големия християнски
Коментари Харесай

В село Градец отбелязват традиционния си събор

Празникът е обвързван с честването на Деня на огромния християнски светец и оракул Илия. На формалното разкриване на събораприсъстваха заместник-кметовете на Община Видин Борислава Борисова и Цветомира Илиева, секретарят на Общината Валери Димитров, шефът на Общинското дружество „ Чистота, озеленяване и благоустройство “ Емилиян Евтимов.

От името на кмета на Видин доктор Цветан Ценков и от свое име Борисова приветства жителите на селото. Тя им пожела да бъдат дружно и в празници, и в делници, да се грижат като положителни стопани за своите домове и техният светец настойник да ги подарява с благоденствие и съгласие. След това Борислава Борисова сервира на кмета на Градец Илия Томов приветствен адрес от доктор Ценков. „ Бъдете все по този начин задружни, почитайте националните и православни обичаи и ги завещайте на своите деца и внуци. Пожелавам Ви доста въодушевление и щастливи срещи през празничните дни! Бъдете здрави, сполучливи, изпълнени с вяра и фантазии за бъдещето “ –пише в адреса.

В празничната стратегия през първата вечер се включиха самодейните сформира за достоверен фолклор от локалното читалище „ Просвета 28.11.1928 “. С танците, които извършиха, те ще се показват на XII-ия народен събор на националното творчество в Копривщица. Участието им в него се реализира с поддръжката на Община Видин.Гостуваха фолклорна студия „Северняци“ ифолклорен клуб „ Веселяци “.

Традиционният събор продължава и през почивните дни. Оркестър „ Видин “, самодейни сформира от град Дунавци, от селата Капитановци, Майор Узуново, Антимово и танцов състав „ Веселие “ от Видин ще забавляват жителите на Градец и гостите на празника.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР