Празник е! Вижте и кой апостол и кой новомъченик почитаме.

...
Празник е! Вижте и кой апостол и кой новомъченик почитаме.
Коментари Харесай

Празник е! Вижте и кой апостол и кой новомъченик почитаме


Празник е! Вижте и кой деятел и кой новомъченик почитаме. Карп бил от необятния кръг на седемдесетте апостоли на Иисус Христос.
Карп бил от необятния кръг на седемдесетте
апостоли на Иисус Христос. Живял през I век. Единствен път се загатва името му от деятел Павел във второто обръщение до Тимотей. Карп бил негов помощник в град Троада, пристанище при южния вход на протока Дарданели (градът е последовател на античната Троя).
Оттам минал деятел Павел в средата на века,
когато за пръв път се отправил с транспортен съд за европейския бряг. Според антични свидетелства апостол Карп след това проповядвал в град Верея, Тракия, което дава отговор на днешния град Стара Загора. Потрудил се доста за разпространяването на вярата в Христос и приключил спокойно живота си.
Новомъченикът свети Георги Софийски
Най-нови се родил в София при започване на XVI век в семейство на българи християни. Нарича се „ най-нов “ за разлика от другия страдалец Георги Софийски Нови, който потърпевш за вярата през 1515 година и чиято памет се празнува на 11 февруари.
В детска възраст Георги се научил да чете
и пише и станал умишлен и деятелен християнин. На 25 години, тъй като бил просветен, хубав и благодетелен, някои мюсюлмани поискали да го привлекат към своята религия. Но като не съумели да реализират това с убеждения, те принудително навили на главата му свещената за тях чалма и го оповестили за мохамеданин. Оскърбеният Георги хвърлил на земята натрапената му чалма и я стъпкал. Тогава озлобената
мюсюлманска навалица го предала на съдията.
Но всички старания се оказали напразни. Нито съблазнителните обещания за високо служебно състояние, нито жестоките мъчения сломили непоклатимата неотстъпчивост на неговата християнска религия. Накрая съдията заповядал Георги да бъде обесен. Изтощен от страданията обаче страдалецът починал в ръцете на палачите преди да го обесят. Въпреки това те го окачили на въжето, с цел да изпълнят присъдата. Това станало на 26 май 1530 г.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР