Повече от 1300 деца и тийнейджъри са били убити с оръжие досега тази година. Ето защо ви разказваме някои от техните истории.

...
Празничните куршуми започнаха да летят точно около полунощ, в последните
Коментари Харесай

Празничните куршуми започнаха да летят точно около полунощ, в последните моменти на 2022 г.

Бащата на детето чул два звъна – куршуми Честита Нова година, рикоширали пред апартамента им.

„Ох“, чу той да казва 11-годишното си дете.

След това тя беше изчезнала.

„Точно в полунощ Аметист беше може би първото дете, което си отиде през 2023 г.“, каза той за своята обсебена от „Stranger Things“ и обичаща животните тексаска жена, която все още не беше остаряла от стискането на ръката на майка си.

„Аме“, както всички наричаха Аметист Сикстин Силва, беше едно от най-малко деветте деца и тийнейджъри, загинали от стрелба в първия ден на 2023 г., според архива на насилието с огнестрелно оръжие – и едно от повече от 1300 деца и тийнейджъри, убити с оръжие досега тази година.

Сега огнестрелните оръжия са убиец номер 1 на деца и тийнейджъри в Америка, след като надминаха моторните превозни средства, които бяха водещата причина за смърт сред младежите в Америка до 2020 г.

широко разпространено въздействие на насилието с оръжие kff 042023 Мариуш Блах/Adobe Stock

Точно както колите и пътищата ставаха все по-безопасни, оръжията убиваха все повече и повече деца в Америка: Федералните данни от Центровете за контрол и превенция на заболяванията показват, че броят на смъртните случаи с огнестрелно оръжие сред деца и тийнейджъри в САЩ е нараснал с 50 процента между 2019 г. и 2021 г. Но това ужасната тренд линия не може да бъде формулирана само чрез набори от данни.

Зад всяко едно от числата стоят опустошителни истории – за откраднато бъдеще и разбити семейства, за любящи спомени и неизброими загуби.

Помислете за Кинг, 9-годишното дете от Джорджия, което спеше с покривки на Lilo & Stitch и одеяло Space Jam, докато не беше убито от друго дете, което боравеше с незакрепен пистолет.

Или Франки, 10-годишното дете от Калифорния, което си играеше с братовчедите си, когато беше убито в кола – куршум, отскокнал от входната врата, след това маса за пинг-понг, преди да се забие в стомаха му.

Или Изая, 16-годишният емпат от Мериленд с ухо на музикант, който беше застрелян близо до гимназията си.

CNN публикува поредица от профили на тези и други жертви на оръжие – ежедневно напомняне за някои от многото млади животи, изгубени тази година и всяка година в Америка.

 ВАШИНГТОН, окръг Колумбия - 20 АПРИЛ: Няколкостотин гимназисти от района на Вашингтон спазват 19 минути мълчание, докато се събират пред Белия дом, преди да тръгнат към Капитолия на САЩ, за да протестират срещу Националната оръжейна асоциация и да призоват за по-строги закони за оръжията април 20, 2018 във Вашингтон, окръг Колумбия. Ученици излязоха на шествие, за да отбележат 19-ата годишнина от стрелбата в гимназията в Колумбайн и да настояват Конгресът да приеме „здраворазумно законодателство за предотвратяване на насилието с оръжие“. ВАШИНГТОН, окръг Колумбия - 20 АПРИЛ: Няколкостотин гимназисти от района на Вашингтон спазват 19 минути мълчание, докато се събират пред Белия дом, преди да тръгнат към Капитолия на САЩ, за да протестират срещу Националната оръжейна асоциация и да призоват за по-строги закони за оръжията април 20, 2018 във Вашингтон, окръг Колумбия. Ученици излязоха на шествие, за да отбележат 19-ата годишнина от стрелбата в гимназията в Колумбайн и да настояват Конгресът да приеме „здраворазумно законодателство за предотвратяване на насилието с оръжие“. Чип Сомодевила/Гети изображения

Тези истории не са за обстоятелствата на отделните смъртни случаи. Някои от стрелбите бяха случайни; някои бяха умишлени. Всички са ужасно тъжни.

Проектът има за цел да подчертае обхвата и мащаба на проблема, като споделя техните истории, като се фокусира върху хората, а не върху политическите дебати.

„Искам хората да знаят, че Изая е твое дете; твоята дъщеря; вашият син", каза майката на тийнейджъра. „Изая беше твое дете.“

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР