Празни класни стаи; ученици, които не знаят на какъв изпит

...
Празни класни стаи; ученици, които не знаят на какъв изпит
Коментари Харесай

Можеш да идваш веднъж в годината - фиктивното учене в една гимназия

Празни класни стаи; възпитаници, които не знаят на какъв изпит се явяват; по трима завършващи на година. Такъв е просветителният модел в Професионалната гимназия в гр. Бяла, която коства на държавния бюджет над 900 000 лева на година, сподели репортаж на NOVA.

Камерите снимаха бутафорно осъществяване на изпит за задочни възпитаници, при които в класните стаи няма никого. По документи, попълвани от учителите, учениците са били там.

Увеличават заплатите на учителите с 10%

Отпадат количествените оценки сред 1-ви и 4-ти клас

Анонимни възпитаници на гимназията признават, че рядко или в никакъв случай не са влизали в часове по дисциплини, които след това са минали. Появяват се за някои от изпити.

„ Викат те един, два пъти годишно. Направо при класния съм ходила”, твърди такава възпитаничка на учебното заведение.

В такава обстановка учителите постоянно им казвали отговорите на тестванията, с цел да бъдат преминати сполучливо.

Самата директорка Иваничка Георгиева, записана със скрита камера, споделя на кандидат-ученик, че може да идва до учебното заведение един път годишно за изпитите.

Реално обаче един подобен изпит за задочници предходната седмица се организира при празни класни стаи. Нито един възпитаник не е пристигнал, а в постройката са само учителите, които попълнят нужната документи. Те се подписват, че изчезналите възпитаници са там.

На дъската пред празните чинове бутафорно е изписан началният час на провеждания изпит, в който не взе участие никой. По документи залата е цялостна. Впоследствие самите учители също настояват, че на чиновете е имало хора, макар очевидните доказателства за противното.

Заради инспекция на районната просветителна работа за третия ден на изпитите се появяват възпитаници, които обаче не могат да отговорят на какво се явяват. Те настояват, че са били там и през предходните дни, само че също не знаят на какво.

Парите за учебните заведения - и съгласно резултатите

Разкриха скица за мъртви души в учебно заведение

По разкази на самите възпитаници доста от постоянните също не влизат в часовете, а някои гимназисти към момента не могат и да четат. Отсъствия не се пишат, само че след първия час вратата на гимназията се заключва, с цел да не избягат и дребното присъстващи.

За задачата във вътрешния двор е обособена и пушалня за учениците.

Резултатът от фиктивния учебен развой в Бяла – едвам трима зрелостници са съумели да вземат матурите си предходната година. Същевременно обаче системата за делегирани бюджети в българското обучение зарежда образователни часове и изпитни сесии, в които класните стаи са празни.

За всеки от отсъстващите задочни възпитаници гимназията в Бяла е прибирала над 1000 лв., а за постоянните сред 2000 и 2800 лв. на човек.

След следствието директорката Георгиева подава оставка. Системата с делегираните бюджети обаче води до мултипликация на модела на празните класни стаи на доста места в стрната.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР