Правят евтин театър с бюджета, за да покажат социална загриженост,

...
Правят евтин театър с бюджета, за да покажат социална загриженост,
Коментари Харесай

Симеон Дянков: Правят евтин театър с бюджета, за да покажат социална загриженост

" Правят на ниска цена спектакъл с бюджета, с цел да покажат обществена угриженост ", разяснява драмата с политиките в бюджета за идната година пред " Труд " някогашният финансов министър Симеон Дянков.

По думите му Бюджет 2024 е плануван, сякаш финансовият министър счита да работи до март-април, а след това „ след нас и потоп “.

" Разликата в осъществяването на приходите и разноските ще стане очевидна до пролетта. В разноските също има фантасмагории: залагат се обществени вложения за 12 милиарда лв. в случай че за 2023 година се заложиха 8 милиарда, а осъществяването е единствено 3 милиарда. Тоест, това е на ниска цена спектакъл - очевидно е че няма да станат тези разноски ", пресмята Дянков.Той показва и главното противоречие в цифрите на бюджета.

" Обикновено растежът на приходите е еднакъв на номиналния стопански напредък за годината. За 2024 година проектобюджетът възнамерява номинален стопански напредък (инфлация плюс напредък на БВП) от 8 % (4,8 и 3,2 съответно). Планираният растеж на приходите обаче е близо 24%, три пъти по-висок. Как?! Ако се върнете обратно в годините в никакъв случай не е имало такова противоречие ", напомня финансистът. Той акцентира, че главната уязвимост на държавното управление сега е, че то пристигна с пет цели (инфлация, Шенген, еврозона, План за възобновяване, районно развитие) и е изцяло допустимо да не може да покаже прогрес по нито една от тези тематики до март. Особено значимо е, че три от тези тематики (инфлация, еврозона, план) зависят от Министерство на финансите и партиите в обединението е редно да желаят ново управление.

" Министър Василев счита, че е намерил нова формула в обществените финанси - харчиш повече в сравнение с имаш, само че го наричаш уравновесено развиване. Тази иновация е опитвана и преди, да вземем за пример Варуфакис в Гърция търпя две години преди да го сменят. За избран интервал от време страната може да е на недостиг единствено и само, в случай че спомагателното харчене е за вложения, които с времето подвигат конкурентността на стопанската система. Василев прави противоположното, харчи за обществени разноски. От това се подвига инфлацията и се понижава конкурентността. Сбъркана финансова политика, която в предходния му мандат докара до забележителна инфлация ", отбелязва Симеон Дянков.

 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР