Правозащитници казват, че принципът на ООН за отговорност за защита“

...
Правозащитници казват, че принципът на ООН за отговорност за защита“
Коментари Харесай

Светът е изправен пред „повишен риск“ от масови жестокости поради глобално бездействие

Правозащитници споделят, че правилото на Организация на обединените нации за „ отговорност за отбрана “ и упоритостта за попречване на геноцидите са намалели

Войната на Израел и Хамас – актуализации онлайн Руско-украинската война – последни новини Джулиан Боргер в Йерусалим, петък, 8 декември 2023 година 14.10 EST Последна смяна на петък, 8 декември 2023 година 17.40 EST

Активисти за правата на индивида споделят, че интернационалната общественост се е отказала от напъните за интервенция за прекъсване на всеобщите жестокости, което води до опасения, че сходни събития могат да се трансфорат в норма по света.

Предупрежденията идват на 75-ата годишнина този уикенд от Конвенцията за геноцида и Всеобщата декларация за правата на индивида, и двете подписани по-късно на Холокоста с вярата, че светът ще работи в съгласие, с цел да предотврати повтаряне на такова всеобщо кръвопролитие.

Принципът на Организация на обединените нации за „ отговорност за отбрана “ и напъните на Съединени американски щати за създаване на механизми за предварителна защита на жестокостите обаче изчезнаха пред лицето на възраждането на жестоките закононарушения след релативно мъртвило при започване на хилядолетието.

Масовото ликвидиране на цивилни в Сирия и Украйна и интернирането на над един милион уйгури и други мюсюлмани в Китай бяха последвани от военни закононарушения в Етиопия и обновяване на етническото пречистване в суданската провинция Дарфур, 20 години след началото на геноцида там.

Убийството от Хамас на 7 октомври на 1200 израелци, най-вече цивилни, и последвалата израелска инвазия в Газа, при която дамите и децата са предизвикали множеството от почти 16 000 убити, прибавиха към кървавият безпорядък. Върховният комисар на Организация на обединените нации по правата на индивида Фолкер Тюрк предизвести за „ нараснал риск от жестоки закононарушения “.

„ Ако се огледате в близост, не е нужно да сте специалист по насилието с всеобща свирепост, с цел да признае разпространяването му “, сподели Кейт Фъргюсън, директор-съосновател на Protection Approaches, неправителствена организация, фокусирана върху предварителната защита и отговорите на насилието, учредено на самоличността. „ Изправени сме пред вероятността това принуждение да характеризира идната политическа епоха. Всъщност се чудя дали към този момент не сме в тази ера. “

В лицето на разтърсванията Съветът за сигурност на Организация на обединените нации беше неподвижен от съперничеството сред ветото- притежаващи велики сили, които сами са забъркани в зверствата. Изправен пред задънена улица към войната в Газа, генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш се базира на уговорка в Хартата на Организация на обединените нации, която не е била употребена от десетилетия, с цел да принуди спор за филантропично преустановяване на огъня. Съединени американски щати отхвърлиха да поддържат резолюцията в петък.

Седмица по-рано Съветът за сигурност затвори политическата задача на Организация на обединените нации в Судан макар продължаващите убийства в Дарфур – отражение на неналичието на апетита за интернационалните мироопазващи задачи и финален смъртен звън за правилото, че интернационалната общественост има „ отговорност да пази “ уязвимото цивилно население, признат от международната среща на върха на Организация на обединените нации през 2005 година

Амбицията за попречване на геноцид и други закононарушения против човечеството и военни закононарушения също е избледняла във външната политика на Съединени американски щати, настояват правозащитници. Връхната точка беше основаването през 2012 година на Съвета за попречване на зверствата, управляван от Саманта Пауър, непосредствен консултант на Барак Обама и създател на книга по тематиката, Проблем от пъкъла: Америка и епохата на геноцида, която твърди, че Съединени американски щати се стремяха да избегнат борбата с геноцида, вместо да се занимават непосредствено с него.

Под управлението на американските разследващи организации и дипломати беше предоставено да търсят ранни предупредителни знаци, че популацията е под опасност и набор от принадлежности – военни, дипломатически, правни и стопански – са предопределени за ранна интервенция, за въздържане на евентуални причинители и отбрана на цивилни жители.

Рекордът на администрацията на Обама по отношение на предотвратяването на жестокостите беше в най-хубавия случай разбъркан. Интервенцията през 2011 година в Либия, в началото за отбрана на цивилните в Бенгази от опасност от заличаване, се трансформира в задача за промяна на режима и форсира потъването на страната в безпорядък. По-късно Обама ще го назова „ най-лошата неточност “ на своето президентство.

В Сирия Обама беше подложен на критика за това, че не съумя да се намеси, когато режимът на Башар Асад наруши „ аленото “ на Съединени американски щати линия ” по отношение на потреблението на химически оръжия. Защитниците на досиетата на борда настояват, че той е оказал помощ за намаляване на цивилните вреди в голям брой други световни рецесии и че е повишил целта, даден на тежкото състояние на уязвимите групи от популацията в политическите полемики на най-високо равнище.

Оттогава Конгресът одобри Закона за предварителна защита на геноцида и зверствата на Ели Визел, който постанова образование на американски дипломати и съответни американски отговори на жестоките закононарушения, а предходната година Държавният департамент одобри първата по рода си „ тактика на Съединени американски щати за предугаждане, попречване и реагиране на жестокости ”.

Въпреки тези публични задължения, правозащитниците споделят, че предотвратяването на зверствата има доста по-слаб профил в администрацията на Джо Байдън. Екипът за попречване на жестокости, който в този момент е работна група, има повече младши водачи и към този момент няма роля в правенето на политики на високо равнище.

Въпреки ранните предизвестия, деятелите настояват, че Съединени американски щати са били мудни в извикването на жестоките закононарушения в Етиопия и Судан и беше неподвижен от войната Израел-Хамас. Според източници, осведомени с работата на работната група, тя е била блокирана да се свика, с цел да разиска рисковите фактори на Западния бряг. Тъй като се представяше като страж на правата на индивида, администрацията се оказа необятно упрекната в съучастничество в евентуални израелски военни закононарушения в Газа.

„ Судан беше фокус на APTF [ Atrocity Prevention Task Force] “, сподели чиновник на Белия дом, като уточни, че администрацията публично е открила в сряда, че и двете воюващи страни в Судан са направили зверства. „ APTF е органът, който разпореди оценка на риска от свирепост за Судан и направи рекомендацията за Судан да бъде издадено публично означение за безчовечие. “

По въпроса за палестинците територии, служителят на Белия дом сподели: „ Имаме други механизми, посредством които постоянно координираме тези опасения “, в това число срещи на NSC на разнообразни равнища на старшинство, в това число висши чиновници. “

„ Ние също по този начин предприехме стъпки като възбраната за визи, които са нещо, което APTF би предложил “, сподели служителят, имайки поради възбраната за визи, наложена от Държавния департамент на Съединени американски щати тази седмица на екстремистки заселници от Западния бряг, участващи в принуждение или подкопаване на стабилността.

„ В средносрочен и кратковременен проект не съумяваме да използваме инструментите, за които всички вложиха толкоз доста кръв, пот и сълзи, с цел да бъдат финализирани “, сподели Никол Видерсхайм, някогашен върховен чиновник на администрацията, който е служил в Съвета за попречване на жестокости. „ Сега има напълно нова игра, защото всичко е повлияно от призмата на рецесията в Газа. “

„ Разочарован съм от неспособността или нежеланието на тази администрация да преследва своето лична тактика, да не приказваме за законите и инструментите, които към този момент са в книгите “, добави тя.

Стивън Помпър, който наследи Пауър като ръководител на борда, сподели, че упоритостта за прекъсване на жестоките закононарушения е „ намаляла от позиция на значимостта й в границите на администрацията като водещ принцип “.

Но Помпер твърди, че семената на спада са в първичните догатки, политиката: че Организация на обединените нации и интернационалният ред ще продължат да действат по същия метод, Съединени американски щати ще останат еднополюсна мощ, „ светът ще толерира несъмнено равнище на двойни стандарти от страна на Съединени американски щати “ и предотвратяването на жестокости няма да влезе методът за разрешаване на спорове.

„ Мисля, че всички те са били до известна степен провокирани от действителността “, сподели Помпер.

Източник: theguardian.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР