Правозащитни организации обвиниха Израел във военни престъпления, тъй като преобладаващото

...
Правозащитни организации обвиниха Израел във военни престъпления, тъй като преобладаващото
Коментари Харесай

Какво е „човешки щит“ ​​и защо Израел използва термина в Газа?

Правозащитни организации упрекнаха Израел във военни закононарушения, защото преобладаващото болшинство от 11 100 палестинци, убити при израелски офанзиви, са цивилни, две трети от тях дами и деца.

В своя отбрана израелската войска упрекна палестинската съпротивителна група Хамас, която ръководи линията Газа от 2007 година, че употребява цивилни като живи щитове. Палестинската въоръжена формация отхвърли обвиняванията.

Продължете да четете

лист от 3 детайла Защо Израел бомбардира лечебни заведения в Газа, коли за спешна помощ? Всичко опира до „ победа “ Колко неприятно е експлоадирането на заболяването в Газа на фона на войната в Израел? Войната сред Израел и Газа „ опустошава “ стопанската система на Палестина, предизвестява Организация на обединените нации завършек на списъка

Израелският министър председател Бенямин Нетаняху сподели на президента на Съединени американски щати Джо Байдън предишния месец, че Хамас се крие зад цивилни. „ Човешките щитове бяха „ основен дирек на терористичните интервенции на Хамас “, цитира The Times of Israel изказване на представителя на израелската войска Даниел Хагари в неделя. Израел обаче не даде съответни доказателства за изказванията си.

Израелската войска употребява този мотив, с цел да издаде заповеди за евакуация на цялата северна част на Газа, както и на предпазени уреди, в това число болница Ал-Шифа, най-голямото здравно заведение в Газа, и да ги показа като законни цели. Хамас повтори, че не е употребявал лечебни заведения за военни цели.

Попитахме правни специалисти какво значи този термин и какви са последствията от него за 2,3 милиона души, живеещи в Газа.

Какво съставляват човешките щитове?

Съгласно интернационалното право, терминът се отнася до цивилни или други предпазени лица, чието наличие се употребява, с цел да направи военни цели ваксинирани против военни интервенции.

Използването на човешки щитове е неразрешено от Протокол I на Женевските конвенции и се смята за военно закононарушение, както и за нарушаване на филантропичното право.

Има три типа човешки щитове: Доброволните щитове са хора, които съзнателно избират да застанат пред законна цел като средство за защита; Неволните щитове са хора, които са наложително разгърнати като разменни монети или като средство за разстройване на атака; и околните щитове са цивилни лица или цивилни обекти, които се трансформират в щитове или са изляти като щитове заради близостта им до боевете.

След като Израел инструктира 1,1 милиона палестинци в северната част на Газа да се реалокират на юг, фамилията на кореспондента на Ал Джазира Юмна ЕлСайед получи телефонно позвъняване от израелската войска с предизвестие неотложно да изоставен дома си в град Газа. Те взеха решение, че е прекомерно рисковано да подхващат пътуването на юг измежду тежката бомбардировка.

Нийв Гордън, съавтор на Human Shields: A History of People in the Line of Fire, сподели пред Al Jazeera, че заповедите за евакуация дават на воюващата страна, която ги е издала – в този случай Израел – способността да хвърля фамилии като това на ЕлСайед и цялото население на северна Газа като непосреден човешки щит.


„ Временно, непосредственото екраниране може да издържи доста по-дълго от доброволното или насилственото екраниране, защото последните две са лимитирани до времето, през което цивилният работи или е заставен да работи като щит “, сподели Гордън. За разлика от това, околните щитове съществуват, до момента в който борбата продължава.

Израел също по този начин твърди, че Хамас е попречил на цивилни да изоставен северната част на Газа, употребявайки ги като неволни щитове, и че други съзнателно са останали и затова ще бъдат считани за „ съизвършител в терористична организация “, съгласно аудио известия на мобилни телефони и ефир -паднали листовки. Израел не даде доказателство, че Хамас е принудил хората да останат.

Какви са последствията от етикетирането на цивилни като човешки щитове?

Този етикет може да се употребява от враждуваща страна, с цел да „ разхлаби репертоара от принуждение, което е позволено да се употребява в тази област “, ​​каза Гордън, който преподава интернационално право в Лондонския университет Queen Mary.

Наличието на човешки щитове не прави уебсайт ваксиниран против офанзива. Въпреки че те са предпазени хора съгласно законите на войната, военните активи, които пазят, към момента могат да бъдат законно атакувани.

Ако умрат, отговорността за гибелта им се разпорежда на тези, които ги употребяват като живи щитове, а не на тези, които ги убиват. Следователно, „ в регион, където има единствено човешки щитове и бойци, може да се употребява по-смъртоносно принуждение “, сподели Гордън.

Ограниченията са начертани от правилата на разграничаване и пропорция: една войска има задължението да се насочва единствено против врага, даже в случай че това значи изправяне пред по-големи опасности за минимизиране на цивилните жертви; и да претеглят военната стойност на всяка офанзива по отношение на цивилните жертви, които е евентуално да произтекат от нея.

Невоюващите цивилни, даже в случай че са употребявани като живи щитове, имат право на отбрана, споделят специалисти.

Марк Уелър, катедра по интернационално право и интернационалните конституционни проучвания в университета в Кеймбридж, сподели, че в случай че 1000 души се укриват на място, за което е потвърдено, че крие наличието на Хамас, Израел ще би трябвало да изпрати бойци единствено с цел да ударят противников активи (принцип на разграничение). Ако вместо това е избрал да бомбардира комплекса от въздуха, той би трябвало да може да потвърди съществуването на противников активи и да твърди, че „ инцидентната “ загуба на живот е пропорционална на добитото военно преимущество (принцип на пропорционалност).

Издаването на заповед за евакуация на 1,1 милиона души и по-късно разглеждането на цялото население като законна цел също опонира на същите правила. „ Да почукате по постройка [да помолите жителите й да се евакуират] може да е рационално, само че да кажете на милион хора, че всички би трябвало да излязат, тъй като бомбардирате всичко, е безразсъдно “, сподели професорът от Кеймбридж пред Al Jazeera.

„ Израел не може да извърши задължението си за разграничаване, като пожелае цивилните да си тръгнат. Това слага тежестта на отбраната върху жертвите, а не върху нападателите. “

Може ли Израел законно да удари болница, в случай че тя се употребява за отбрана на военни цел?

Болниците са предпазени от филантропичното право, само че този статут може да бъде изгубен, в случай че пространствата им се употребяват за военни цели.

„ Законът споделя, че лечебните заведения са предпазени, само че незабавно прибавя серия от изключения, при които е разрешено да се бомбардират лечебни заведения “, сподели Гордън. „ Израел знае какви са тези изключения и дефинира болничното заведение като място, където се ползват тези изключения. “

Гордън и съавторът Никола Перуджини измислиха израза „ здравно право “, с цел да опишат „ концепцията да се показват лечебните заведения като изпълняващи задача, която е отвън тяхното филантропично обвързване, с цел да оправдаят ударите против тях “.

Това е тактика, „ неведнъж прилагана от израелската войска и държавно управление за легитимиране на офанзиви против животоподдържаща и избавителна инфраструктура и прекачване на виновността върху самите палестинци “, сподели Гордън.

В случая с болница Ал-Шифа в град Газа Израел съобщи, че е показал доказателства през последните седмици, че основният команден център на Хамас се намира под постройката, дом на минимум 5000 пациенти и още хиляди бежанци.

Езат ел-Решик, чиновник на Хамас, отхвърли обвиняванията, че групировката е употребила оборудването като щит за своите подземни военни. Международни наблюдаващи, в това число норвежкият доктор Мадс Гилбърт, който е работил в оборудването в продължение на 16 години, споделиха, че в никакъв случай не са срещали индикации за военна активност под оборудването.

Уелър, професорът от Кеймбридж, означи, че даже в случай че се потвърди военна активност и затова мястото стане податливо на нахлуване, на пациентите и личния състав би трябвало да се даде опция да се изтеглят.

„ Още един път, това не значи, че всички цивилни в него са отстранени от отбраната на филантропичното право като цяло. Все отново ще би трябвало да има пресмятане на пропорционалността във връзка с цивилни вреди и военна облага “, сподели Уелър.

„ Самият факт, че видяхме 44 [израелски] бойци убити в този спор и съвсем 11 000 [палестински] цивилни, демонстрира, че изчисляването на пропорционалността в Газа е напуснало границите на рационалното. “


Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР