Правозащитната организация "Амнести интернешънъл" и семейството му също съобщиха за

...
Правозащитната организация "Амнести интернешънъл" и семейството му също съобщиха за
Коментари Харесай

Иран осъди на смърт учен за шпионаж

Правозащитната организация "Амнести интернешънъл " и фамилията му също оповестиха за решението, съобщи Ройтерс.

Ахмадреза Джалали, който е доктор и учител в Каролинския институт в Швеция, беше упрекнат, че е дал информация на Израел, с цел да му помогне да убие няколко нуклеарни учени.

Джалали беше задържан в Иран през април 2016 година и по-късно приет за отговорен в шпионаж. Той отхвърля обвиняванията, съобщи "Амнести интернешънъл ".

Най-малко четирима учени бяха убити сред 2010 и 2012 година при случаи, които съгласно Иран са били покушения за саботиране на напъните му да развива нуклеарна енергетика. Западни страни и Израел споделят, че Иран желае да сътвори атомна бомба. Техеран отхвърля това.

През 2012 година Иран екзекутира за убийствата мъж, който съгласно него е бил сътрудник на израелското разузнаване Мосад.

Техеранският прокурор Абас Джафари Долатабади съобщи, че Джалали е признал, че се е срещал няколко пъти с сътрудници на Мосад, с цел да даде информация за ирански нуклеарни и отбранителни проекти и личен състав, и че е оказал помощ да бъдат инфектирани с вируси компютърните системи на министерството на защитата.

Миналата седмица иранската държавна телевизия излъчи, както тя съобщи, самопризнанието на Джалали. Съпругата му сподели, че той бил заставен от разпитващите го да прочете самопризнанието.

Джалали бил на работно пътешестване в Иран, когато бил задържан. Той бил държан в изолираност в продължение на три месеца след задържането му и бил изтезаван, съобщи "Амнести интернешънъл ".

Организацията сподели, че през август той написал писмо в пандиза, в което съобщи, че бил държан, тъй като отказал да шпионира за Иран.

Швеция разкритикува присъдата през октомври и сподели, че е повдигнала въпроса пред Иран, а 75 носители на Нобелова премия изпратиха петиция до иранските управляващи през ноември с искане за освобождението на Джалали.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР