Правозащитната група Human Rights Watch (HRW) обвини Джо Байдън в

...
Правозащитната група Human Rights Watch (HRW) обвини Джо Байдън в
Коментари Харесай

HRW: Байдън пренебрегва правата на човека в полза на стратегически интереси

Правозащитната група Human Rights Watch (HRW) упрекна Джо Байдън в занемаряване на правата на индивида в интерес на стратегически ползи. Информационният лист на Белия дом, публикуван по време на визитата на президента Джо Байдън във Виетнам, е над 2600 думи. Разделът за правата на индивида съдържа единствено 112 думи , в това число подзаглавие, предава " Ройтерс ".

От бизнес и стратегическа позиция, визитата на Байдън във Виетнам в неделя и понеделник, а също и в Индия в края на предходната седмица, евентуално ще се преглежда като подсилване на връзките със страни, които могат да оказват помощ на Вашингтон да се опълчи на възходящата мощност на Китай .

Но за бранителите на правата пътуванията на Байдън бяха отчаяние, като се има поради обещанието на администрацията му да даде приоритет на човешките права при встъпването си в служба през 2021 година

В Ханой Байдън сподели, че Съединени американски щати издигат връзките си до " всеобхватно стратегическо партньорство " и задълбочават съдействието в цифровите технологии, полупроводниците и изкуствения разсъдък. Белият дом също по този начин разкри покупката на Vietnam Airlines на 50 самолета Boeing 737 Max на стойност 7,8 милиарда $.

Защитниците на правата се притесняват, че неналичието на фокус върху правата на индивида, въпреки и да не е непредвидена, освен няма да успее да усъвършенства изискванията във Виетнам и Индия, само че рискува да ги утежни другаде.

" Администрацията на Байдън явно подценява правата на индивида в полза на напредването на партньорствата с държавни управления , които счита за стратегически значими - и изпраща обръщение, че Съединени американски щати са подготвени да толерират очевидни провали в защитата на правата на индивида ", сподели Каролин Неш, покровителство в Азия шеф на Amnesty International.

Правозащитни групи упрекват ръководещата партия Бхаратия Джаната на индийския министър председател Нарендра Моди в систематична дискриминация против малцинствата , изключително мюсюлманите, и нейните поддръжници в насилствени офанзиви против целеви групи.

Human Rights Watch (HRW) споделя, че държавната индуистка мажоритарна идеология се отразява в пристрастия в правосъдната система и управляващите са засилили напъните си да заглушат деятели и публицисти посредством политически стимулирани обвинявания.

HRW съобщи в събота, че Виетнам държи минимум 159 политически затворниц и - хора, лишени от независимост за спокойно практикуване на съществени цивилен и политически права - и минимум 22 други са арестувани в очакване на възможен развой пред съд, следен от ръководещата комунистическа партия.

Само през първите осем месеца на 2023 година, съгласно HRW, съдилищата са осъдили минимум 15 души на дълги присъди затвор в нарушаване на правата им на обективен развой.

Репортери попитаха Байдън във Виетнам дали слага стратегическите ползи на Съединени американски щати над правата и дадоха отговор: " Повдигал съм правата на индивида с всеки човек, с който съм се срещал ".

Но Наш и Джон Сифтън от HRW споделиха, че диалозите уединено не са задоволителни.

" Изключително мъчно е да се подобрят връзките с държавни управления, нарушаващи правата, като в същото време се пазят дейно проблемите на човешките права ", сподели Сифтън.

" Това е изключително правилно за Виетнам, където държавното управление не се интересува изключително от репутацията си в интернационален проект във връзка с правата " , сподели Сифтън, като добави, че е жизненоважно да се подлагат на критика обществено правата на Моди, защото това е най-ефективният метод да го накарате да се промени.

Моди отхвърли дискриминирането против малцинствата да съществува при неговото държавно управление по време на конференция с Байдън през юни. Правителството на Виетнам също отхвърля да е правило нарушавания на правата.

Байдън не повдигна обществено въпроси, свързани с човешките права, до момента в който беше в Индия, макар че сподели на конференция в Ханой, че е повдигнал въпроса на човешките права и свободната преса в диалозите си с Моди.

В Индия Белият дом също избегна всевъзможен обществен митинг против рестриктивните мерки на индийското държавно управление върху репортерите, отразяващи срещата на Моди с Байдън, на която американският пресцентър беше изолиран във ван, до момента в който водачите разговаряха.

Кембъл сподели, че до момента в който в Индия " продължава да се работи " по правата, " ключът тук е да поддържаме оправдателен разговор и да подходим към някои от провокациите с известна степен на примирение, поради някои от провокациите, пред които сме изправени в личната ни страна. "

В осведомителния лист на Белия дом в Ханой се споделя, че страните са поели " засилен ангажимент за логичен разговор " в разговора за правата на индивида сред Съединени американски щати и Виетнам.

Мъри Хибърт от Вашингтонския център за стратегически и интернационалните проучвания сподели, че някои американски чиновници виждат този годишен разговор като незначителен продан на точки за диалог. Той също по този начин означи, че когато шефът на виетнамската комунистическа партия Нгуен Фу Тронг организира основната си среща с Байдън, най-близкият виетнамски чиновник до него отляво беше То Лам, авторитетният министър на държавната сигурност, виновен за репресиите против дисидентите.

Дерек Гросман, районен специалист в RAND Corp, сподели, че главната цел на Байдън при ухажването на Индия и Виетнам е била да ги накара да се причислят към американската индо-тихоокеанска тактика за противопоставяне на Китай.

" Като такава администрацията на Байдън е склонна да омаловажава или заобикаля полемиките за правата на индивида ", сподели той. " Това сигурно предизвиква тези народи и други, като Саудитска Арабия, да продължат да работят както нормално. "
 Байдън все по-близо до решение за ракети ATACMS за Украйна
Байдън все по-близо до решение за ракети ATACMS за Украйна

Байдън се доближава към решение за ракети с огромен обхват, до момента в който Украйна усилва натиска
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР