Правото на отказ от онлайн покупка в 14-дневен срок е

...
Правото на отказ от онлайн покупка в 14-дневен срок е
Коментари Харесай

КЗП: Оферти за крайно ограничено количество и супер изгодна цена може да са капан

Правото на отвод от онлайн покупка в 14-дневен период е обезпечено от закона и не може да бъде отнето от търговеца даже при даване на преференциални условия в празнични предложения.
И в комерсиалната мрежа от ден на ден стопански оператори са склонни да оферират под формата на добра процедура опцията за връщане в избран период на стока без недостатък просто тъй като не е харесала на клиента. Това съобщи ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов пред водещата на "Нашият ден " по "Христо Ботев " Светла Милчева по отношение на цитираните от нея резултати от анкета на Българското национално радио, съгласно които първото споменавано от жителите потребителско право е това на отвод от покупката в период от 14 дни, въпреки не всички да са осведомени, че по закон то е абсолютно единствено в онлайн търговията.
"Наблюдава се механизиране на процеса на извършване на покупки онлайн. Електронните магазини по този начин са издигнати, че са типизирани дейностите, които би трябвало да се извършат. Ние механично кликаме прозорец след прозорец, бутон след бутон, с цел да разберем обаче, че в някои случаи не сме схванали вярно какво тъкмо се случва, натоварени сме с спомагателни разноски или сме си купили нещо, което не е трябвало ", уточни Маргаритов и настоя да се обръща по-сериозно внимание при сърфирането в мрежата. "Новите модели телекомуникационни устройства оферират опция за работа с всички приложения, които непрестанно се развиват и усилват на брой. Тези функционалности могат да натоварят сметката доста, изключително когато без да осъзнаем, сме се абонирали за разнообразни услуги, които не сме желали и от които не се нуждаем. А с цел да се откажем от тях и от това да ни се начисляват суми, би трябвало да имаме самодейно държание, до момента в който законовата режисура е тъкмо противоположната - никой не би могъл да бъде зает с спомагателни такси, без категорично да е декларирал предпочитание за това ", добави ръководителят във връзка с дебнещите онлайн "абонаментни клопки ". 

Той напомни случай от офлайн пространството от началото на годината. Клиенти на цифрова телевизия наложително бяха абонирани за телевизионни канали, за които трябваше да заплащат след приключване на избран промоционален интервал и това бе преодоляно със своевременната интервенция на контролния орган.

Макар на пръв взор да наподобява парадоксално, точно офертите с промоции и понижения могат вместо да спестят средства да натоварят потребителите с спомагателни разноски. "Обикновено заблудата се крие зад гръмките надписи и огромните цифри, тъй като се оказва или че една пренебрежимо дребна част от стоките в съответния магазин са с тъкмо подобен огромен % отстъпка, или че стоката не е продавана на остарялата цена най-малко 30 дни преди този момент понижение ", разяснява Маргаритов.

"Има клопки, изключително когато става дума за предпразничната еуфория, за моменти, в които човек е в по-приповдигнато въодушевление и от една страна желае да задоволи лични потребности, за които си е мечтал през цялата година, от друга - потребителите са склонни да заделят значително средства за дарове за своите близки. Тук влизаме в спиралата на огромното извършване на покупки. Когато има по-голямо наличие на потребителите в комерсиалната мрежа, изкушенията пред търговците да адресират към тях детайли на неточно държание се усилват. Така е и с витрините, по този начин е и с нападателните реклами, които нахлуват в нашия свят по всички вероятни виртуални канали, пробват се да ни инжектират повече потребителски адреналин, с цел да можем да предприемем едно или друго деяние. Когато потребителите са облъчени с оферта от рода на "крайно лимитирано количество ", "супер преференциална цена ", са склонни даже да си купят нещо, което не им би трябвало или да не преценяват, че тази оферта крие неточно обръщение ", добави ръководителят.

"Един или два пъти в годината избираме отмора. Би трябвало да отделим малко повече време, с цел да сме сигурни, че тя ще протече обикновено. Винаги да преговаряме с регистриран туроператор, което значително е гаранция, че има застраховка "професионална отговорност ", защото тя механизмът за обезщетяване на вреди, когато почивката изобщо не се е случила или се е състояла, само че не е отговаряла на авансово оповестеното ", обясни Маргаритов по повод планирането на Коледните и Новогодишни празници. Той акцентира, че Комисията ще следи за качеството при даването на тези услуги както превантивно, по този начин и през целия зимен сезон, само че е значимо и туристите да бъдат бдителни и да реагират при отпити за нарушение на правата им. "Едва ли всеки би могъл да знае наизуст "каталога от потребителски права ", по тази причина и институциите са призвани да оказват помощ, когато хората се почувстват комплицирани, въпреки че има някои базови постановки, които всеки жител с интензивно държание е добре да знае ", приключи Маргаритов.

 
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР