Православният свят отбелязва един от големите християнски празници - Вход

...
Православният свят отбелязва един от големите християнски празници - Вход
Коментари Харесай

Цветница е!

Православният свят отбелязва един от огромните християнски празници - Вход Господен в Ерусалим. Дни преди своята Кръстна гибел Исус Христос бил посрещнат тържествено в свещения град. Многолюдното голям брой го приветствало с палмови клони. Така е открита традицията в храмовете да се раздават осветени върбови клончета.
Празникът се назовава още Връбница или Цветница и е с най-вече именици у нас - над 343 хиляди души.
Преди да закрещят " разпни Го! ", мнозина приветствали Христос в Ерусалим с палмови клони и възторжения зов " Осана! ". Евангелските текстове описват по какъв начин при последното си посещаване в свещения град Спасителят бил посрещнат царствено и с почести, предсказани от старозаветни пророци.Мнозина желали да видят този, който възкресил Лазар предходния ден. В завист и злоба негодували първосвещениците, които се сговорили да ги убият.
" Господ влиза на осле в Ерусалим, уповавам се ние да го посрещнем в сърцата си, а не да кажем " разпни Го! " и постоянно да сме с него ".
В спомен на тържественото събитие е открита традицията в храмовете да се раздават осветени върбови клончета. Те се отнасят по домовете за благословение.
За генерации българи празникът, прочут като Цветница или Връбница, е с най-вече именици.
БНР
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР