Православните християни в повече от 60 страни по света празнуват

...
Православните християни в повече от 60 страни по света празнуват
Коментари Харесай

Православните по света празнуват Великден


Православните християни допълнително от 60 страни по света честват през днешния ден Възкресение Христово. Пасха по Юлианския календар означават Руската, Българската, Йерусалимската, Македонската, Сръбската, Грузинската, Вселенската и други поместни православни църкви, а в някои страни, като Гърция, този ден е разгласен за държавен празник.

[b]Празник на празниците[/b]

Подобно на жените-мироносци, които са отивали към гробницата на Христос и намирайки я пуста, са чули новината на Неговото Възкресение, вярващите обикалят храмовете. Около среднощ звучи възгласа „ Христос Воскресе! “ и стартира най-радостното и тържествено свещенодействие в годината. Патриархът на Москва и цяла Русия Кирил тази нощ го оглави в московския храм „ Христос Спасител “.

„ Победата на Христа над гибелта – това не е единствено духовна, само че и физическа действителност. Господ Иисус в действителност воскресе в тяло в името на спасението на всички хора. С Неговото Възкресение гибелта загуби своя необратим темперамент и за вярващите в Христа стана рождение във безконечния живот. Врата, откриваща пътя към небето, към Царството Божие “, означи в своето обръщение духовният овчар на най-голямата православна черква в света.
 Патриарх Кирил в храма "Христос Спасител" в Москва. Патриарх Кирил в храма "Христос Спасител" в Москва. / БГНЕС
По традиция от Йерусалим бе доставен Благодатният огън. От него бяха запалени светилниците, които бяха разпратени до всички градове на страната. Пасха бе чествана в над 35 000 храмове на Руската православна черква, които се намират в 68 страни по света.

[b]Традицията на тържеството[/b]

Великден се чества в течение на 40 дни, само че най-тържествена е първата седмица, наречена Светлата седмица. По време на нея всекидневно се правят красиви богослужения, които тъкмо повтарят службата във Великденската нощ с кръстните обиколки, а царските порти – вратите на олтарите на всички храмове са необятно отворени като знак на отворените божествен порти.

На Пасха не е признато да се върви на гробища, това може да се направи чак на 21 април.

Неотделима съставка на празника – положителните каузи, към които са призовани всички християни. Православната работа „ Милосърдие “ в Русия ще посети над 15 000 души в лечебните заведения и детските домове през Великденската седмица, с цел да ги поздрави и да им направи дарове. Всеки искащ може да се причисли към тази благотворителна акция.

Патриарх Кирил през днешния ден ще посети наказаните, в това число на пожизнен затвор, в най-големия Бутирски затвор в Москва. От началото на 90-те години там е основан един от основните центрове за църковно затворническо служение. Свещениците духовно поддържат пандизчиите и техните родственици.
 Архиепископ Стефан в църквата "Свети Климент" в Скопие. Архиепископ Стефан в църквата "Свети Климент" в Скопие. / БГНЕС
Той ще поздрави посредством видеомост с празника съветските военнослужещи в сирийската база Хмеймим. Преди Великден съветските военни получиха няколко хиляди козунака, събрани в границите на взаимна акция на Московската патриаршия, религиозния отдел към Руските въоръжени сили и организацията на ветераните „ Бойно приятелство “.

[b]Великден в Москва[/b]

Безпрецедентно ще бъде празнуването на Пасха тази година в Москва. Тържествата през Светлата седмица ще се състоят в столичните паркове и пешеходните зони в центъра. В рамките на фестивала „ Великденски подарък “ там са проведени пазари, спектакли, игри за цялото семейство.

Най-големите московски храмове през пасхалните дни отварят своите порти за фестивала „ Светло Въскресение “. В него от през днешния ден до 22 април ще вземат участие 13 църкви, в които ще се проведат концерти, екскурзии, майсторски-класове за камбанен звън и други Фестивалът ще бъде открит през днешния ден от митрополит Иларион Волокамски в храма „ Свети мъченици Михаил и Фьодор Черниговски “. Там ще звучат творби, отдадени на Великден, в осъществяване на Болшой спектакъл и църковни хорове.

Централното събитие в културния живот през великденските дни ще стане грандиозния „ Великденски фестивал “ на Валери Гергиев, който ще се организира от 8 април до 9 май. През тази година той ще обхване 145 градове на Русия и пет страни. На днешния ден Гергиев ще даде два концерта. /ТАСС и БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР